Abans de la CUP, BCN World

1
BCN World consulta
Alguns dels plànols sobre BCN World. Foto: Europa Press.

El president de la Generalitat Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras es mostren partidaris d’un referèndum sobre BCN World alhora que ja donen per aprovat el projecte

En la reunió que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va tenir amb les diputades de la CUP Anna Gabriel i Mireia Boya va assegurar que estudiaria l’opció de sotmetre a referèndum el macroprojecte urbanístic BCN World. Abans de rebre-les, però,es va reunir amb Hamish Dodds i Nelson Parker, conseller delegat i vicepresident de la multinacional Hard Rock Café.

El vicepresident Oriol Junqueras també hi era. Poc després va declarar que aquesta consulta no s’hauria de fer només a Tarragona, sinó que s’hauria d’estendre a tota la població catalana. Mentrestant, però, seguia afirmant que el projecte de BCN World havia de modificar-se per enfocar-lo d’una manera “sostenible, responsable, i vinculat al turisme de caràcter familiar”.

Ara bé, dins aquest macroprojecte “vinculat al turisme de caràcter familiar” hi entrarien les infraestructures que hi vol instal·lar Hard Rock, a més d’adaptar-se al turisme xinès, en auge des de fa uns anys. El “Centre Turístic Integrat” -tal i com l’anomenen els directius del Hard Rock Café- fa quatre anys que es va plantejar, però de moment no s’ha seguit endavant.

Tot i que hagin anat junts a les eleccions del 27-S, el cert és que ERC i Convergència sempre han mostrat discrepàncies davant aquest projecte, fins al punt que els conservadors van haver d’anar a buscar el suport del PSC per a la rebaixa d’impostos exigida pels inversors i la reforma del pla urbanístic.

Per a què el macroprojecte pugui sortir endavant, s‘ha d’aprovar el Pla Director Urbanístic (PDU) que de moment ha superat l’aprovació inicial, però que ha de passar per la fase d’al·legacions abans de treure la versió definitiva. És aquí on sembla que Puigdemont i els conservadors estan més sols, ja que la CUP s’hi ha oposat de manera ferma i ERC no li ha mostrat un suport explícit.

Oriol Junqueras va afirmar que el projecte inicial era “un error” i “un gran fracàs” alhora que es comprometia a tirar endavant “el millor projecte possible”. Per una altra banda, la consellera Neus Munté ha advertit que “no volem projectes basats en el joc i l’especulació”, tot i que també ha avisat que hi ha discrepàncies entre Govern i CUP.

Mentre que es promet estudiar la possibilitat d’una consulta popular sobre BCN World, s’anuncia alhora tots els beneficis que els empresaris han dit que portaria el macroprojecte i es parla d’ell com si ja fos una realitat. Els anticapitalistes s’han mostrat positius davant l’anunci de Puigdemont, però saben que el que proposa el govern no és ni de bon tros allò que volen.

El president de la Generalitat va afirmar a una entrevista a 8TV que BCN World “és un projecte viu”. També va afirmar que el que es vol aconseguir el “màxim consens institucional, polític i territorial”. Ara bé, des de l’Executiu només es té en compte, tal i com va constatar la portaveu Neus Munté, el fet que hi hagi joc o no i no l’impacte ambiental i especulatiu que pot tenir.

Munté va advertir la CUP que “no es destinaria ni un 10% del total” als casinos. Els inversors també van dir la seva i van explicar que el projecte suposaria una injecció de més de 2.500 milions d’euros sense cap cost per a l’Administració pública i més de 10.000 llocs de treball.

Mentrestant, Puigdemont i Junqueras segueixen insistint només en una part del que suposa el projecte: “Si finalment el que hem de fer per resoldre les diferents interpretacions que hi ha es fer una consulta en el territori, estem diposats a fer-la. No ens ha de fer por el que la gent pugui decidir sobre un projecte que jo crec, personalment, que és d’una gran importància estratègica per a l’economia catalana”, va dir Puigdemont.

El que sembla que fa por és la postura presa per la CUP. La formació anticapitalista té clar que no vol un macroprojecte com el de BCN World, no només pel joc -concepció també moralista i conservadora de l’oci, utilitzada com a justificant per part de CDC sobretot – sinó pel model turístic que es vol implantar i per l’impacte que suposa una planificació urbanística com aquesta.

Mentre la CUP consultarà a les seves bases l’oferiment de possible consulta de Puigdemont, l’Executiu accepta les pressions dels promotors de BCN World i Hard Rock que els hi exigeixen pressa i acceptació de les condicions. Parlen del projecte com si ja estigués engegat i la consulta només fos un tràmit per llimar tensions amb els anticapitalistes i l’oposició al macroprojecte.