El president de l’Eurolliga ha parlat en el diari La Vanguardia sobre el futur de la competició i la guerra amb la FIBA

Jordi Bertomeu va atendre al mitjà català per tractar l’actualitat de l’Eurolliga, que l’any vinent patirà un canvi en el sistema de competició; i per analitzar com està l’actual ‘guerra’ que hi ha amb la FIBA.

Pot la FIBA competir amb Eurolliga? “Ells no han demostrat que puguin fer res millor de com ho fem nosaltres. Durant aquests anys hem portat el bàsquet europeu on no havia estat mai, perquè el que s’ha fet durant aquest temps ells no ho havien fet. I ara no hi ha marxa enrere possible”.

Es descarta qualsevol acord? “Hem de treballar junts, però no hi ha cap opció que la FIBA torni a organitzar les competicions com havia fet abans. Quan la FIBA té clar que no hi haurà cap acord és quan presenta la Lliga de Campions basada en els mèrits esportius, deixant de banda que ells també havien proposat dues setmanes abans un contracte de deu temporades per als millors conjunts d’Europa”.

Què passarà amb les lligues domèstiques? “No crec que a curt i mitjà termini això els afecti, perquè estan plenament justificades. Si pensem en l’NBA cal tenir ben clar que sota seu hi ha un teixit molt organitzat al voltant de les universitats. Les lligues locals compleixen un paper generador de clubs, jugadors, projectes i aficions que és la base de tot. Per això no veig ara que puguin desaparèixer. Però no sé què passarà d’aquí 40 anys”.

Per què hi ha 11 llicències A? “Es basen en un rànquing dels últims anys per criteris esportius. Hi ha acords firmats que s’han de mantenir perquè nosaltres no ens saltem el que està acordat. Però no són per sempre; qui no compleix amb els requisits deixa d’estar al grup”.