Bielorússia, llesta per reelegir l'”últim dictador d’Europa”

0
Aleksandr Lukaixenko
EP: Aleksandr Lukaixenko
Aleksandr Lukaixenko
EP: Aleksandr Lukaixenko

Tornarà a repetir Aleksandr Lukaixenko?

Els bielorussos acudeixen aquest diumenge a les urnes per decidir el seu vot en unes eleccions presidencials que, gairebé amb seguretat, donaran un cinquè mandat a l’autoritari Aleksandr Lukaixenko, actual president del país.

La reelecció de Lukaixenko ara fa cinc anys va provocar massives protestes al país i va portar a la presó importants líders de l’oposició, però el suport al règim després de dues dècades ha augmentat des que el president es va erigir com la garantia de l’estabilitat davant la crisi econòmica i el conflicte separatista prorús a la veïna Ucraïna.

Cap dels tres candidats que concorren als comicis per disputar-li el poder a Lukashenko suposa un desafiament important al seu règim, però l’oposició ha cridat a boicotejar l’elecció.

“Lukaixenko i el seu sistema estan en un carreró sense sortida. No hi ha opció, però hi ha l’opció de no ser com xais”, ha assegurat Anatoly Lebedko, important opositor, durant una manifestació antigovernamental celebrada dissabte que va atreure uns quants centenars de persones.

   Occident ha aïllat durant molt de temps Lukaixenko, que s’ha arribat a descriure a si mateix com “l’últim dictador a Europa”, a causa del seu historial de drets humans i a les seves dràstiques mesures contra els dissidents polítics, i ha imposat sancions econòmiques a alguns alts càrrecs i companyies nacionals.

Tot i això, les seves crítiques a l’annexió russa de la regió ucraïnesa de Crimea, els acords sobre Ucraïna i el perdó atorgat a sis dirigents opositors l’agost passat han propiciat cert acostament a Brussel·les i Washington.

Els països de la UE estan d’acord a prorrogar les sancions i suspendre-les en paral·lel durant quatre mesos, incloent les que es van imposar al president, com a resposta a la decisió “positiva” del president Lukaixenko d’alliberar a l’agost sis presos polítics “per motius humanitaris”.