Birmània firma un acord d’alto el foc

0
Birmània
EP : Alto al foc a Birmània
Birmània
EP : Alto al foc a Birmània

Amb vuit grups ètnics armats

El Govern de Birmània ha signat aquest dijous un acord d’alto el foc amb vuit grups ètnics armats del país després de dos anys de converses, si bé els grups més actius han quedat fora de l’acord de moment.

Segons ha informat la cadena de televisió britànica BBC, tots els països signants havien acordat prèviament altos el foc bilaterals, per la qual cosa la firma d’aquest dijous no suposa canvis en els conflictes actius en aquests moments.

[quote]Entre els grups que no han signat l’acord hi ha el principal, l’Exèrcit Unit de l’Estat Wa (UWSA), així com l’Organització per la Independència de Kachin (KIO), el braç armat de la qual, l’Exèrcit per la Independència de Kachin (KIA) controla zones de l’estat de Kachin (nord-est).[/quote]

Tot i això, els negociadors han afirmat que els set grups que encara no han signat han mostrat el seu acord amb un esborrany d’acord, i alhora el Govern ha expressat el seu desig que la firma d’aquest dijous sigui el primer pas amb vista a una pau duradora. A començament d’aquesta setmana, els vuit grups signants van ser eliminats de la llista governamental d'”associacions prohibides”.

Aquests grups són l’Exèrcit d’Alliberament Nacional Karen (KNLA), el Partit d’Alliberament Arakan (ALP), el Front Nacional Chin (CNF), l’Organització d’Alliberament Nacional Pa-O (PNLO), l’Exèrcit Benevolent Democràtic de Karen (DKBA), el Front Democràtic de Tots els Estudiants de Birmània (ABSDF), el Consell de Restauració de l’Estat Shan (RCSS) i la Unió Nacional Karen (KNU).

Birmània s’ha vist embolicat en un conflicte armat amb diversos grups ètnics que busquen més autonomia des de la seva independència del Regne Unit el 1948.