El bitllet de 500€ deixerà d’imprimir-se al 2018

Comiat. El bitllet de 500€ deixarà d’estar en circulació durant els propers anys. Així ho ha confirmat el Banc Central Europeu aquesta setmana. El banc comunitari cessarà la impressió del bitllet de 500 euros després d’obtenir el vist-i-plau del seu Consell de Govern. Una mesura, asseguren, amb la que es pretén lluitar contra les activitats delictives, tals com el blanqueig de diners, el finançament del terrorisme, o la fuga d’efectiu. Conseqüentment, es promocionaran els bitllets de 100 i 200 euros. De fet, el bitllet morat deixarà d’imprimir-se al 2018; moment que coincidirà amb la introducció dels bitllets de 100 i 200 euros amb la nova sèrie Euro2. Es tracta d’una remesa caracteritzada amb més mesures de seguretat, que intenten evitar la seva falsificació.

No obstant això, malgrat la seva progressiva desaparició, el bitllet de 500 euros continuarà sent de curs legal, i podrà canviar-se a qualsevol entitat financera dels estats membres. La decisió és fruit de la petició que els consellers d’Economia i Finances de la Unió van realitzar el passat mes de febrer amb l’objectiu de lluitar contra el finançament del terrorisme. I doncs, consideraven els alts representats nacionals que els bitllets de 500 euros contribuïen a fer grans transferències sense deixar rastre. Aleshores, el president del BCE, Mario Draghi, ja va alertar de que “els bitllets de 500 euros són vistos cada vegada més com un instrument d’activitats il•legals, i és en aquest context en què estem considerant accions en aquest front”.

La retirada podria esdevenir una amnistia

Emperò, quants bitllets de 500 euros hi ha actualment en circulació? Doncs, el darrer recompte, que data del mes de març d’aquest any, indica que s’havien imprès 594 milions de bitllets. El que correspondria a un valor total de 297,2 milions d’euros. Per tant, es tracta del segon bitllet amb major volum de circulació (27.8%), només per darrera del de 50 euros (39%). I on es fabrica? D’ençà del 2004, el bitllet de 500 euros s’ha vingut elaborant a tres fabriques, situades a Luxemburg, Alemanya i Àustria. Tot i això, arran del 2010 el bitllet només continua emetent-se a la fàbrica d’Àustria.

Per altre banda, el sindicat de Tècnics del Ministeri d’Hisenda espanyol (Gestha) ha valorat positivament la mesura en tant que és un pas “important” per la lluita contra el frau i l’evasió fiscal. Tot i això, el sindicat ha volgut alertar que la falta d’un límit de temps establert per a la retirada del bitllet pot comportar l’evasió de responsabilitat penal i tributària d’aquells que tinguessin bitllets sense declarar. Amb tot, Gestha considera que la mesura podria esdevenir una “amnistia per un valor de 32.400 milions d’euros a l’estat espanyol. Finalment, el sindicat ha tornat a proposar que es rebaixi el límit legal per a efectuar pagaments en efectiu dels 2.500 euros als 1.000 euros.