Les ‘black’ de Bankia es carregaven al sou del titular, segons Rodrigo Rato

0
Rodrigo Rato: les 'black' de Bankia es carregaven al sou del titular
L'expresident de Caja Madrid Rodrigo Rato, al judici | Foto: Europa Press

L’expresident de Bankia declara en el judici sobre les targetes ‘black’ que allò que es gastava no era una retribució extra

L’expresident de Bankia, Rodrigo Rato, ha manifestat aquest dimarts en el marc del judici a 65 exalts càrrecs i directius per l’ús presumptament fraudulent de les targetes ‘black’, que, a la seva arribada a la presidència de l’entitat nacionalitzada -a final del 2010- va proposar l’emissió d’aquestes vises a diversos directius sempre com a concepte de liquiditat i carregades sobre el seu salari i no com una retribució.

Malgrat respondre al fiscal Anticorrupció, Alejandro Luzón, que ell la va rebre a Caja Madrid com una retribució o incentiu “perfectament legal” -quan va presidir la caixa-, ha aclarit que ja en la presidència de Bankia va proposar a l’exdirector general de Mitjans, Ildefonso Sánchez Barcoj, “que era qui les havia d’aprovar”, l’emissió de vises però com a instrument de liquiditat i no com un suplement de salari “per raons legals de tota mena”.

Rato, que només se sotmet a les preguntes del fiscal Anticorrupció i de la seva defensa en aquesta nova vista del judici, ha declarat que ell no va donar instrucció sobre el límit legal de les vises -de 12.000 euros al mes- i que qualifica de “desproporcionat” i ha afegit que l’equip que gestionava les retribucions en Caja Madrid era el que pagava els salaris a Bankia i estava en “plenes condicions” de saber si s’havia produït “desfasament”.

“Podria donar-se la circumstància que reclamessin alguna quantitat de manera retroactiva. A mi em va passar”, ha assenyalat Rato referint-se a una quantitat que li va ser requerida el novembre del 2012 i que va haver de tornar i sobre aquesta qüestió ha afegit que en aquest any Caja Madrid va donar per tancat el sistema de retribució per als seus exdirectius i alts càrrecs.

Rato ha afirmat que, durant l’etapa de Caja Madrid, les targetes emeses “per a despeses personals” eren individualitzades per a exdirectius i alts càrrecs i que “existeixen precedents” d’alguns d’ells que, en abandonar l’entitat, van lliurar la targeta i que l’import de la mateixa va ser reconegut en la seva liquidació, citant en concret l’exconseller executiu de Caja Madrid Luis Gabarda. També ha dit que “hi ha exemples” de persones amb targetes que figuraven en els seus contractes.