Blatter ignora als patrocinadors de la FIFA

0
Joseph Blatter, president del FIFA
Joseph Blatter, president del FIFA
Joseph Blatter, president del FIFA
Joseph Blatter, president del FIFA

El president de la FIFA es desentén de la petició dels seus patrocinadors i afirma que no dimitirà pel bé de l’organització

 

Pel be del joc, Coca-Cola Company crida al president de la FIFA, Joseph Blatter, a renunciar d’immediat”. La multinacional s’expressava així aquesta setmana sobre la presidència de l’organització. El comunicat s’ha fet públic després de coneixes que la Fiscalia General de Suïssa ha obert un procés criminal contra Blatter. Les autoritats investiguen un presumpte pagament de dos milions de francs suïssos al president de la UEFA, Michel Platini, a càrrec del seu organisme. Així doncs, Coca-Cola tem que el ciutadà la relacioni amb una FIFA la imatge i la reputació de la qual continua deteriorant-se. És per això, que la multinacional nord-americana reclama “una reforma integral i urgent, que només pot aconseguir-se a través d’un enfocament veritablement independent”.

Coca-Cola, patrocinadora de la FIFA World Cup
Coca-Cola, patrocinadora de la FIFA World Cup

Per la seva banda, McDonald’s també ha volgut afegir-se a Coca-Cola i ha demanat el cap de Blatter. El gegant del menjar ràpid ha assegurat que el millor pel món del futbol és que el seu president abandoni el càrrec. Tanmateix, convida a l’organització a iniciar un procés de reforma amb la credibilitat necessària que ja no permet la figura del seu president. Les dues companyies, a les que s’ha sumat VISA i Budwaiser, creuen que ara és el moment per a poder encetar un procés de reforma creïble i sostenible. No obstant això, el president de la FIFA no coincideix amb aquests postulats. De fet, el seu advocat va afirmar aquest divendres que el seu representat no renunciaria al càrrec, malgrat les demandes dels principals patrocinadors del Mundial de futbol. Blatter, explica el lletrat, creu que renunciar en aquests moments al seu càrrec no afavoriria a la FIFA i tampoc li permetria avançar en les reformes que ha d’emprendre. Per tant, haurem d’esperar al proper 26 de febrer; moment en el qual s’escollirà el seu successor i abandonarà la presidència.

El suís es troba en una situació delicada. A la pressió dels principals sustentadors econòmics de l’ens mundial, s’hi ha d’afegir la del comitè d’ètica que podria suspendre’l del seu càrrec. Cal recordar que Blatter va dimitir després de ser reescollit el passat mes de juny. Aleshores la pressió interna i externa al president en ple escàndol de corrupció van detonar-ne la sortida. En efecte, el passat mes de juny el govern nord-americà va presentar càrrecs contra catorze persones relacionades amb l’organització, entre els que s’hi trobaven set alts càrrecs, per haver-se enriquit presumptament a través de l’esport rei. Més enllà d’aquests escàndols, ara també se’l relaciona  per la presumpta firma d’un contracte amb la Unió Caribenya de Futbol al 2005 que hauria estat desfavorable per la FIFA. Mentrestant, Blatter, que porta dirigint l’entitat des de 1998, ha publicat un escrit a la revista FIFA on demana a la família del futbol que contracti a més dones per a llocs importants. I, alhora, lamenta que el “futbol segueixi sent dominat pels homes”. De moment, emperò, no hi ha cap candidata a substituir-lo.