Boicot als Oscars

0
Oscars| Diari Català
Foto: WIKIMEDIA COMMONS/NOTIMÉRICA

Spike Lee i Jada Pinkett Smith, dona de Will Smith, fan boicot als Oscars per l’exclusió d’actors negres en les nominacions

El director Spike Lee i l’actriu Jada Pinkett Smith han avançat que boicotejaran la gala dels premis Oscar del pròxim mes a causa de l’exclusió d’actors negres en les nominacions.

Els nominats en les diferents categories d’actors són tots blancs per segon any consecutiu. La falta de candidats negres va fer que ressorgís l’etiqueta a Twitter ‘#OscarsSoWhite’ (Oscars tan blancs), que havia aparegut el 2015.

Lee, director de pel·lícules com ‘Do the Right Thing’ i ‘Chi-Raq‘, del 2015, ha anunciat aquest boicot coincidint amb la commemoració de l’assassinat de l’activista pels drets civils Martin Luther King Jr. “Com és possible que per segon any consecutiu els 20 nominats en categories d’actors siguin blancs? I no parlem de les altres categories”, ha escrit Lee a Twitter, afegint l’etiqueta ‘#OscarsSoWhite’.

“Quaranta actors blancs en dos anys (…) Nosaltres no sabem actuar?”

“Quaranta actors blancs en dos anys (…) Nosaltres no sabem actuar?”, ha afegit el realitzador estatunidenc, qui va rebre un Oscar honorífic el novembre.

Tot i això, ha recordat que aquesta decisió no suposarà una falta de respecte al presentador Chris Rock i al productor de la cerimònia Reginald Hudlin, els dos negres, o a les autoritats de l’Acadèmia de les Arts i les Ciències Cinematogràfiques.

Per la seva banda, Pinkett Smith, qui va actuar en dues de les pel·lícules de la saga ‘Matrix’, també ha confirmat que no assistirà a la cerimònia del 28 de febrer.

“Potser és el moment de fer servir els nostres recursos i tornar-los a les nostres comunitats, a més de fer programes per a nosaltres que ens reconeguin en maneres que vegem adequades, que són igual de bones que el corrent dominant”, ha apuntat l’actriu en un vídeo publicat Facebook.

El seu marit, l’actor Will Smith –que protagonitza el drama sobre lesions al futbol americà ‘Concussion’- i el britànic Idris Elba –que interpreta un guerriller africà a ‘Beasts of No Nation’– han estat alguns dels actors negres ‘ignorats’ en les nominacions a l’Oscar d’aquest any.

L’elenc i director de la pel·lícula sobre hip-hop ‘Straight Outta Compton’, majoritàriament negres, també van quedar fora de la competència.