Els Borbó van utilitzar la mateixa empresa pantalla que els Pujol

0
Felip VI Borbó
Foto: Europa Press.

Els Borbó van utilitzar les mateixes eines que personatges com la familia Pujol, Bárcenas o Rato per no declarar l’herència de Maria Cristina de Borbó-Parma

En una nova entrega dels “Papers de la Castellana”, investigació realitzada de manera conjunta per eldiario.es, La Marea i Diagonal Periódico, es destapa que la família dels Borbó va posar-se en mans dels mateixos testaferros panamenys que el banquer i exministre Rodrigo Rato. A més, van treballar amb la mateixa empresa suïssa que ho feren la família Pujol i l’extresorer del PP Luís Bárcenas.

Així, els fins a vuit familiars de la cosina del rei emèrit Joan Carles I van evitar la declaració de l’herència que els hi va deixar Maria Cristina de Borbó-Parma amb eines i processos que actualment estan sent investigats per l’Audiència Nacional en altres casos de corrupció.

Cal recordar que els 4.470.078 euros de l’herència – entre diners i accions – no van estar regulartizats fins a l’amnistia fiscal que va impulsar el govern de Rajoy. A més, a aquesta quantitat se li ha de sumar els 87.050 euros en joies que també van quedar en herència i que es guardaven en una caixa forta al banc suís Lombard Odier.

El procés per camuflar el repartiment d’aquesta herència va començar l’any 2002, set anys abans que Maria Cristina de Borbó-Parma morís. Els familiars van utilitzar la mateixa gestora que Luís Bárcenas i la família Pujol per amagar els diners, a més de fer ús de diversos testaferros i advocats panamenys que Rodrigo Rato també va utilitzar per amagar el seu patrimoni.

Així, l’entramat per distribuir i camuflar els diners de l’herència està constituït per una fundació panamenya, una societat a les Bermudes i una empresa suïssa, Favona, que el banc Lombard Odier oferia als seus clients per protegir les seves identitats.

La societat panamenya es va constituir l’abril de 2002, amb un capital inicial de 10.000 dòlars i es va anomenar Bamenda. Segons els documents que fíltrala.org va enviar als mitjans, els estatuts d’aquesta companyia deixaven clar que era una tapadora per repartir el patrimoni de Maria Cristina de Borbó-Parma, ja que s’hi explicita que “quan els actius siguin distribuïts, la fundació Bamenda serà liquidada”.