Brasil vol evitar els bloquejos judicials a Whatsapp

0
Encriptacio WhatsApp

El Govern del país prepara un projecte de llei que reguli l’accés judicial a dades digitals en casos d’investigació criminal

El Govern brasiler planeja redactar un projecte de llei que reguli l’accés judicial a dades digitals en investigacions criminals, després que el servei de missatgeria WhatsApp patís un tercer bloqueig a àmbit nacional des del mes de desembre per ordre d’un jutge.

Segons ‘Estado de S. Paulo’, el ministre de Justícia, Alexandre de Moraes, ha dit que el projecte hauria de proveir un marc de treball perquè les empreses de tecnologia cooperin amb les autoritats sense privar els 100 milions d’usuaris del popular servei de missatgeria de Facebook.

Moraes va anunciar el pla després de reunir-se dilluns amb el president de la Cambra baixa, Rodrigo Maia. Durant la reunió, Maia també va prometre accelerar la discussió i votació de lleis destinades a protegir les dades digitals o a limitar els potencials bloquejos d’aplicacions de missatgeria, ha indicat l’esmentat mitjà. Tot i això, les oficines de premsa del Ministeri i de la Cambra baixa no van respondre immediatament a les trucades per confirmar la notícia.

Dimarts, la jutgessa de Rio de Janeiro Daniella Barbosa Assumpcao de Souza va ordenar a les cinc operadores de telefonia mòbil del país que bloquegessin WhatsApp, en no lliurar les dades requerides per les autoritats en una investigació criminal. El Suprem Tribunal Federal ha descartat l’ordre unes hores més tard. L’ordre va deixar uns 100 milions d’usuaris brasilers sense accés a WhatsApp gran part de dimarts a la tarda. Segons la Fiscalia General del Brasil, els jutges que suspenen WhatsApp estan interpretant incorrectament una llei del 2014 que buscava actualitzar el marc legal per a internet.

Així i tot, els jutges -frustrats amb els límits en la intervenció de telèfons en investigacions sobre tràfic de drogues- han ordenat el bloqueig del servei i fins i tot van arribar a detenir un executiu de Facebook al març.