Brexit o Bremain, aquesta és la qüestió

0
David Cameron brexit UE Consell Europeu
El primer Ministre, David Cameron, en una foto d'arxiu | Foto: Srdjan Zivulovic/ Reuters.

Les darreres enquestes publicades mostren que la societat britànica està igual de dividida pel Brexit que el partit conservador

Després de les eleccions locals del passat dijous, els britànics tenen una altra cita electoral el proper 23 de juny, dia en què el primer Ministre David Cameron va convocar el referèndum per decidir si el Regne Unit continúa dins la Unió Europea o no. La campanya que aposta per la sortida es coneix com a Brexit, mentre que a la que defensa la continuïtat dins la UE se l’ha anomenada Bremain.

Les últimes enquestes publicades deixen clar que la divisió segueix, tant a la societat com al partit Conservador –Tory. Aquest sondeig mostra que la tendència ha canviat lleugerament, fent que els partidaris de quedar-se a la UE se situïn com a opció majoritària amb un 42% dels suports mentre que els que volen sortir-ne representen un 41% de la població.

Els percentatges sobre l’opció dels votants tories al referèndum mostra que la formació està totalment dividida: un 45% són partidaris del Brexit mentre que un 43% ho són del Bremain. Tot i que normalment les diferències més acusades solen ser entre les bases, el cert és que la cúpula dels Conservadors també està molt dividida, el que ha creat tensions entre Cameron i altres peces clau del partit.

Entre el Brexit i el Bremain

Les diferències són tals que el primer Ministre britànic va arribar a admetre en una entrevista a la revista Glamour que les diferències pel referèndum sobre la UE havien arribat a afectar-lo de manera personal, ja que la seva amistat amb el fins ara alcalde de Londres Boris Johnson s’hi ha vist ressentida.

Boris Johnson, juntament amb el ministre de Justícia, Michael Gove són els que encapçalen els tories que aposten pel Brexit. David Cameron troba frustrant que estiguin al costat contrari, però ells ho han vist com una finestra d’oportunitat. Tots dos saben que després del referèndum hi ha probabilitats de que Cameron dimiteixi o, si més no, que en surti molt debilitat.

Així, si el primer Ministre perdés el referèndum, Johnson i Gove ho tindrien molt fàcil per arribar a Downing Street, ja que haurien estat fent la campanya correcta. En cas que això no passés, la seva situació seguiria intacta perquè no s’haurien desgastat. David Cameron sap això, i fa cosa d’un mes es filtrava a la premsa que, en cas que guanyés el , hi hauria una reestructuració de Govern que oferiria carteres importants a l’exalcalde i al ministre de Justícia.

Dins el seu partit, a banda de Johnson i Gove, hi altres veus importants que estan a favor del Brexit i que representen part de l’ala més conservadora del partit: el líder als Comuns, Chris Grayling i diversos ministres, com el de Treball i Pensions, Duncan Smith o el de Cultura, John Whittingdale.

si el primer Ministre perdés el referèndum, Johnson i Gove ho tindrien molt fàcil per arribar a Downing Street

Ara bé, té de la seva banda al nou alcalde de Londres, Sadiq Kahn, i a la resta de laboristes, encapçalats per Jeremy Corbyn. Mentrestant, la campanya Vote Leave a favor de la sortida de la UE s’ha establert com a oficial i comptarà amb els membres del partit UKIP, fet que els podria desgastar.

El 23 de juny serà la segona vegada que els britànics es pronunciïn sobre la seva continuïtat a la UE. La primera va ser al 1975, i els dividits eren els del partit Laborista. Fins fa set anys, els tories anaven tots a una contra algunes de les imposicions de la UE fent campanya, per exemple, contra el Tractat de Lisboa. Cal tenir en compte, però, que llavors eren a l’oposició.

En cas que guanyés el no, molts creuen que David Cameron hauria de dimitir tot i que ja ha avisat que no es presentarà a la reelecció al 2020. Aquest referèndum va néixer com una promesa electoral que tenia com a única finalitat calmar als més crítics i aconseguir millors condicions amb la UE. Ara per ara, l’acord al qual s’ha arribat sembla insufcient per a les bases del partit i alguns de la cúpula i la divisió només va en augment.