El Regne Unit ha votat ‘sí’ al ‘Brexit’ amb un 51,9% dels vots. Davant de quin escenari es troba ara el país i la Unió Europea?

El Regne Unit ha decidit abandonar la Unió Europea. Ha guanyat el ‘Brexit’. El ‘sí’ al referèndum comporta que, ara, el país ha de fixar els termes i les condicions de la seva sortida amb la UE en un termini de dos anys. Fins que es fixin, el país ha de seguir els dictàmens europeus i no podrà formar part de les negociacions que es portin a terme en la Unió Europea. I mentrestant, quines són les conseqüències?

 

1. Evidència de la debilitat del projecte europeu

El Regne Unit és el quart contribuent brut de la UE. La seva aportació en el 2015 va ser de 12.900 milions de libres, el que equival a 16.999 milions d’euros. El ‘sí’ del Regne Unit a la sortida de la UE deixa entreveure la debilitat del projecte europeu. A més, es suma a la mala situació econòmica i a l’actual crisi dels refugiats.

 

2. El contagi polític

La por més gran és el més que possible “contagi polític” que pot comportar el ‘Brexit’. La sortida del Regne Unit del projecte europeu comporta una repercussió política en la resta dels països que en formen part i és un motiu de preocupació en els mercats.

Les firmes d’anàlisis asseguren que, a partir d’ara, l’efecte contagi per abandonar la Unió Europea pot ser imparable. A països com República Txeca i Dinamarca  es té por d’un augment dels euroescèptics, a més que a Escòcia i a Catalunya es poden veure com els moviments independentistes agafen força. Tot això, faria perillar la supervivència de la Unió Europea.

 

3. Adéu a un membre liberal

El Regne Unit ha sigut, fins ara, un dels membres més liberals en polítiques econòmiques de la UE. La victòria del ‘Brexit’ suposa un adéu, el que provocarà l’aprovació de polítiques econòmiques menys liberals.

 

4. Depreciació de la lliura

El multimilionari inversor George Soros ja va assegurar que la lliura esterlina podria desplomar-se fins més del 20% enfront del dòlar. El que seria una “catàstrofe” pitjor que el “dimecres negre” del 1992, quan la lliura es va devaluar el 15% i ell obtenir un considerable benefici.

Soros no és l’únic que senyala la depreciació de la lliura, també ho creuen altres experts. La lliura ja pateix una caiguda del 7% enfront de l’euro. La seva devaluació comportaria inestabilitat financera.

 

5. Gran impacte econòmic pel Regne Unit

La depreciació de la lliura provocaria “series conseqüències” per les finances i els treballs en el Regne Unit. A més, si es tarden dos anys a negociar, hi haurà un període d’incertesa que tindria costos reals per les empreses i ciutadans. No se sabran els terminis legals que regiran el país, per tant, qui invertiria? El Regne Unit hauria de redissenyar tot el seu entramat comercial, el que comportaria també una pèrdua d’influència de la City londinenca. La gestora BlackRock calcula que la City podria perdre més de 100.000 treballs, ja que moltes empreses es traslladaran a altres ciutats de l’Eurozona.