Els últims sondejos donen una victòria molt ajustada de la permanència del Regne Unit a la Unió Europea

La lluita pel referèndum de la permanència del Regne Unit a la Unió Europea entra a la recta final. El proper 23 de juny el país decideix si es manté dins de la Unió Europea o es desvincula del bloc comunitari. La setmana passada, la sortida de Regne Unit de la Unió Europea, coneguda com a Brexit, era l’opció que s’imposaria el proper 23J amb un 53% dels electors, segons el sondeig elaborat per Ipsos MORI. El sondeig comentava que la sortida del país tindria un avantatge de sis punts percentuals davant de la permanència. No obstant això, a tres dies per l’elaboració del referèndum, hi ha hagut un canvi en les apostes i els sondejos.

Segons la casa d’apostes Betfair, hi ha una probabilitat del 72% que els electors britànics votin a favor del Bremain, és a dir, de la permanència del Regne Unit dins de la Unió Europea. Les expectatives del resultat, per tant, han canviat. La casa d’aposta no és l’únic que assegura la permanència, ja que el Mail on Sunday, en un sondeig realitzat entre divendres i dissabte, ha publicat que un 45% estaria a favor de seguir en el bloc europeu, mentre que el 42% optaria pel Brexit.

I aquest canvi de tendència? Dos sondejos de l’institut YouGov van revelar que els opositors al Brexit van retallar la seva distància de quatre a dos punts entre dimecres i dijous. En el sondeig de l’institut BMG per The Herald, els partidaris del Bremain sumen un 46%, enfront del 43% a favor del Brexit. En un segon sondeig de YouGov realitzat el divendres, la distància només era d’un punt. Per tant, no es pot determinar que el canvi de tendència sigui a causa de l’assassinat, succeït dijous, de la diputada laboralista Jo Cox, una defensora de la continuïtat del país en la Unió Europea.

El primer ministre britànic, David Cameron, ha advertit que el Brexit serà “una elecció existencial sense retorn possible”. A més, ha comparat a dos personatges a favor del Brexit, l’exalcalde de Londres, Boris Johnson, i al ministre de Justícia, Michel Gove, a uns pares irresponsables que ficant a la seva família “en un cotxe amb frens defectuosos i el dipòsit de gasolina sortint-se”. Precisament, Gove ha demanat als seus votants un acte de fe per aconseguir “una democràcia governada per nosaltres mateixos”.

Les noves enquestes donen avantatge a la permanència del país en la UE, malgrat això, els resultats són molt igualats. Tot es decidirà el proper 23J.