Brussel·les exigeix a Fiat i Starbucks

0
Comissió Europea
Starbucks
Comissió Europea
Starbucks

Tornin fins a 30 milions cadascun per avantatges fiscals il·legals

 

La Comissió Europea ha reclamat aquest dimecres que les multinacionals Fiat i Starbucks tornin entre 20 i 30 milions d’euros per avantatges fiscals rebuts a Luxemburg i Països Baixos, respectivament, en concloure, després d’una investigació, que van constituir ajudes públiques il·legals.

“Els ‘tax rulings’ (decisions tributàries anticipades) que redueixen artificialment la càrrega fiscal a les companyies no estan en línia amb les normes en matèria d’ajudes d’Estat de la UE. “És il·legal”, ha declarat la comissaria de Competència, Margrethe Vestager, després d’anunciar la decisió de Brussel·les.

“Aquest missatge l’escoltaran els governs dels Estats membre i les empreses. Totes les companyies, grans o petites, multinacionals o no, han de pagar la seva justa part d’impostos”, ha afegit.

En la seva decisió, la Comissió reclama a Luxemburg i Països Baixos que recuperin els impostos perdonats a Fiat i Starbucks. En el cas de la marca italiana, l’Executiu comunitari conclou en la seva investigació que les autoritats luxemburgueses “van reduir indegudament” la càrrega tributària de la companyia el 2012 entre 20 i 30 milions d’euros.

Una quantitat equivalent és la que Brussel·les considera que Països Baixos va permetre un “avantatge selectiu” a Starbucks al seu territori.

A més de reclamar a aquests dos països que recuperin entre 20 i 30 milions d’euros per subsidis il·legals a les dues empreses, Brussel·les adverteix que “això també significa que les companyies no podran beneficiar-se més dels avantatges en el tracte fiscal concedit per aquests ‘tax rulings'”.