Brussel·les fa un pas enrere i posposa valorar el dèficit públic espanyol

0
Jean-Claude Juncker, president de la CE
Jean-Claude Juncker, president de la CE
Jean-Claude Juncker, president de la CE
Jean-Claude Juncker, president de la CE

 

El compliment del dèficit  centre l’agenda econòmica del dia, i provoca un ball de previsions segons els seus actors

Les declaracions del comissari europeu d’Assumptes Econòmics i Financers, Pierre Moscovici, han desencadenat un reguitzell de declaracions contraposades. L’efecte que aquestes van tenir, principalment a la premsa espanyola, ha col•locat el compliment del dèficit nacional com a primer assumpte econòmic del dia. Ara, el president de la Comissió Europea, i el ministre alemany de finances s’han alineat amb l’executiu de Mariano Rajoy. Mentre que, el Fons Monetari Internacional creu, com Moscovici, que Espanya incomplirà amb el dèficit públic. Recordem, doncs, que aquest dilluns el comissari va explicar en roda de premsa que els estudis que estava elaborant la Comissió Europea vers l’estat de l’economia espanyola confirmaven “ el risc d’incompliment del Pacte d’Estabilitat i Creixement tant pel que fa al 2015 com pel 2016”. Vint-i-quatre hores més tard, el ministre d’Economia espanyol, Luis de Guindos, defensava a Luxemburg que Madrid compliria amb els objectius marcats per la Unió Europea. Aleshores, s’esperava que avui la CE fes públic el dictamen formal respecte l’economia espanyola per tal d’aclarir l’assumpte. Finalment, no ha estat així.

Wolgang Schäuble, Ministre de Finances alemany
Wolgang Schäuble, ministre de Finances alemany

En efecte, la Comissió Europea ha anunciat que necessita més temps per formar-se una opinió respecte el decurs de l’economia espanyola i els objectius a complir. En aquest sentit, el vicepresident de la institució, Valdis Dombrovskis (superior jeràrquic de Moscovici), assegurava des de Luxemburg que “s’ha decidit que fa falta més temps per deliberar” per part del col•legi de comissaris europeus. També ha afegit que el dictamen es publicaria en els propers dies. Aquestes paraules desautoritzen, doncs, les declaracions del comissari europeu d’Assumptes Econòmics i Financers que demanava al govern espanyol “un compliment estricte dels pressupostos d’aquest any”; i encomiava al proper govern a que “actualitzés d’immediat” els plans presentats per l’executiu sortint. Aleshores, el president del govern espanyol, també va voler recolzar a de Guindos i va afirmar que Espanya compliria amb l’objectiu de dèficit. Més tard, l’executiu d’Angela Merckel ha donat aire a les paraules del seu homòleg espanyol via el seu ministre d’economia. De fet, Wolfang Schauble ha qualificat de “molt sòlids” els arguments esgrimits per Madrid per defensar els seus pressupostos. També s’ha mostrat sorprès que Moscovici fos “molt més crític” amb Espanya durant la roda de premsa que davant de l’Eurogrup.

 
El darrer actor en intervenir en aquest ball de previsions ha estat el Fons Monetari Internacional. L’organització presidida per Cristine Lagarde ha fet públic un informe on preveu que Espanya incomplirà amb el dèficit públic. En concret, calcula que Madrid arribarà al 4,4% aquest any i al 3.2% durant l’exercici 2016. Això suposaria sobrepassar en dues i quatre dècimes, respectivament , la xifra exigida per Brussel•les. El FMI estima que no serà fins el 2017 quan Espanya aconseguirà rebaixar el seu dèficit per sota del 3%, i per tant podrà sortir del Procediment de Dèficit Excessiu imposat per l’Eurogrup. Tanmateix tot i que el Fons preveu un augment del creixement de l’economia espanyola, aquest no serà suficient per recuperar el nivell d’activitat previ a la crisi. Una situació que en canvi ja s’ha produït a la majoria dels països de la zona euro. A més a més, les previsions continuen alertant que la taxa d’atur del país és la segona més alta, només per darrera de Grècia. Ara caldrà esperar al comunicat públic de la Comissió Europea per veure si finalment renya a Madrid o en canvi els hi atorga la raó.