Brussel·les perdona la multa pel dèficit a Espanya

0
Comissió Europea
Seu de la Comissió Europea a Brussel·les | Foto: Europa Press

La Comissió Europea cancel·la la multa a Espanya per incomplir el dèficit el 2015. La decisió ha provocat divisió entre els comissaris

La Comissió Europea ha cancel·lat la multa a Espanya per incomplir l’objectiu de dèficit el 2015, tal com volia el Govern espanyol en funcions de Mariano Rajoy i que podria haver arribat fins al 0,2% del producte interior brut per defecte, és a dir, més de 2.000 milions d’euros, segons han indicat a Europa Press fonts diplomàtiques.

Els comissaris s’han mantingut dividits fins a l’últim minut sobre la possibilitat de deixar a zero la multa o imposar un mínim d’una multa simbòlica, tal com demanaven els partidaris de l’ala dura de l’Executiu comunitari entre els quals hi ha els vicepresidents de Creixement i Inversió, Jyrki Katainen, i el responsable de l’Euro i Diàleg Social, Valdis Dombrovskis.

La proposta de multa a Espanya quedarà automàticament aprovada llevat que una majoria qualificada de països rebutgi la recomanació de la Comissió en un termini de deu dies.

El Govern espanyol en funcions porta setmanes donant per fet que la multa seria “nul·la o zero”, com ha dit en reiterades ocasions el ministre d’Economia i Competitivitat, Luis de Guindos, inclòs aquest diumenge des del G-20 a la Xina, on va tenir ocasió de reunir-se amb el comissari d’Economia i Assumptes Financers, Pierre Moscovici, partidari d’aplicar amb “intel·ligència” les normes del Pacte d’Estabilitat i Creixement i no imposar una multa a Espanya.

“El sentit comú diu que no hi haurà multa per a Espanya”, ha assegurat el titular d’Economia en funcions, que ha insistit que comptava amb el suport dels seus homòlegs alemany, francès i italià en aquest sentit.