Brussel·les torna a advertir a Espanya sobre la reducció del dèficit

0
Mariano Rajoy, president del govern espanyol
Mariano Rajoy, president del govern espanyol
Mariano Rajoy, president del govern espanyol
Mariano Rajoy, president del govern espanyol

Rajoy manté que l’executiu espanyol complirà amb els objectius de dèficit públic; mentre Gestha l’acusa de promoure retallades encobertes

 

La Comissió Europea insta, finalment, a Madrid a complir amb els objectius de reducció de dèficit davant del risc d’incompliment. Així ho anunciava aquest dilluns en roda de premsa el comissari d’Assumptes Econòmics i Monetaris, Pierre Moscovici. El socialista francès, que ha volgut subratllar que la seva avaluació era una “cita textual del text legal” del dictamen de Brussel·les, ha convidat a “les autoritats nacionals a executar estrictament el pressupost de 2015 i a prendre les mesures necessàries durant el procés de tramitació”. Recordem que el mateix Moscovici ja va avançar la setmana passada aquestes apreciacions. Fet que va provocar la desautorització del president de la CE, Jean Claude Juncker, el malestar del govern espanyol, i el recolzament del ministre alemany de finances. Ara, però, la Comissió considera el projecte pressupostari del govern espanyol pel 2016 “una mica optimista” i confirma les paraules de Moscovici. L’Eurogrup també ha volgut insistir en què el proper govern de la Moncloa haurà de revisar el pla pressupostari i actualitzar-lo. El comissari ha acabat afirmant que el desviament previst és d’un 0,3%.

Pierre Moscovici, comissari econòmic europeu
Pierre Moscovici, comissari econòmic europeu

Espanya no incomplirà amb el dèficit”. Aquestes eren les paraules de Mariano Rajoy a l’entrada de l’hotel on s’allotja a Nova York. El president del govern presidirà demà la reunió del Consell de Seguretat de la ONU. Abans d’aquest acte Rajoy ha volgut insistir en que la previsions del Fons Monetari Internacional que li atorguen un creixement notable respecte a la mitja europea, permetran al país complir amb els objectius. Cal recordar, emperò, que Cristine Lagarde va pronosticar que malgrat el creixement econòmic espanyol Madrid incompliria amb el dèficit públic. “Al 2012 érem el malalt d’Europa i al 2015 el món ens posa d’exemple” ha continuat el president. El cap de l’executiu espanyol, també ha assegurat que “d’ençà que nosaltres vàrem assumir la responsabilitat de governar hem complert sempre amb el dèficit. I he de dir que ha estat la Comissió Europea la que s’ha equivocat en alguna ocasió”.

 
Per la seva banda, els Tècnics del Ministeri d’Hisenda (Gestha) han alertat, avui, que el govern podria realitzar unes “retallades encobertes” de fins a 3 mil milions d’euros per tal de complir amb l’objectiu del 4,2% de dèficit fixat per Brussel·les. D’aquesta manera, l’executiu central deixaria d’executar partides de despesa pública, alhora que paralitzaria inversions. En aquest comunicat, Gestha explica que els principals damnificats serien les partides destinades a Agricultura, Econòmia, Industria i Assumptes exteriors. A més a més, han assenyalat com a causes del possible incompliment la baixada dels impostos de societats i d’IRPF. Finalment, l’oposició ha titllat els pressupostos “d’electoralistes i creu que s’haurà de demanar a la Comissió Europea un reajustament del dèficit públic.