Pierre Moscovici, comissari europeu de finances. dèficit | Font: Wikimedia
Pierre Moscovici, comissari europeu de finances | Font: Wikimedia

L’executiu comunitari estudia la possibilitat de prorrogar en un any els objectius de dèficit espanyols

Contradicció. La Unió Europa i el govern espanyol tornen a diferir sobre les previsions de dèficit d’Espanya per aquest any i els propers. La setmana passada l’executiu en funcions va presentar la seva proposta de pla d’estabilitat pels propers quatre anys. Ara, des de Brussel•les s’assegura que les seves previsions són diferents. I doncs, els serveis econòmics de la Comissió Europea calculen que el dèficit públic no serà inferior al 3% del PIB, tal i com augura el govern de Mariano Rajoy. De fet, des de Madrid es creu que la diferència entre ingressos i despeses serà del 2.9% al 2017 i del 3.6% per aquest 2016, mentre que Europa afirma que el dèficit públic assolirà al 2017 un 3.1% del PIB, i un 3.9% per aquest any.

Amb tot, aquestes dades suposen incomplir amb els objectius pactats amb la Unió Europea del 2016 i del 2017. Més concretament, Espanya s’havia compromès a reduir el dèficit fins al 2.8% enguany, i en canvi les previsions comunitàries estimen que l’incomplirà en un punt i una dècima percentual. De fet, Madrid ja va incomplir l’objectiu de dèficit en un punt durant l’exercici anterior. Ara, aquests pronòstics serviran a la Comissió Europea per a prendre una decisió en els propers dies. Un anunci que podria passar per prorrogar els objectius compromesos en un o dos anys, i també, en multar a l’estat per haver incomplert les metes de dèficit. Cal precisar que de produir-se aquesta multa, encara que fos simbòlica, seria la primera imposada a un Estat Membre per incompliment dels objectius fiscals.

Diferències, també, en la taxa de creixement

Per la seva banda, les reaccions des de Madrid no s’han fet esperar. Aquest mateix dimarts, l’executiu en funcions responia als pronòstics comunitaris que amb un any de prorroga en tindrien prou per a complir amb els objectius de dèficit. I de fet, Europa podria acceptar atorgar només un any més per tal de controlar al govern resultant de les properes eleccions i forçar-lo a portar a terme més ajusts. De concedir-se la prorroga seria la quarta d’ençà del 2009 quan les autoritats europees van obrir un expedient a Espanya per tenir un dèficit excessiu. Finalment, la Comissió Europea també ha discrepat aquest dimarts sobre el ritme de creixement de l’economia espanyola. En aquest sentit, Brussel•les ha rebaixat en una dècima el percentatge de creixement per aquest any i pel vinent.