Brussel•les urgeix a Espanya a complir amb el dèficit

0
Seu de la Comissió Europea a Brussel·les
Seu de la Comissió Europea a Brussel·les | Foto: Europa Press
Seu de la Comissió Europea a Brussel·les
Seu de la Comissió Europea a Brussel·les

La Comissió Europea alerta del risc d’incompliment dels objectius de dèficit públic del govern espanyol tant per l’exercici actual com pel proper

 

El ministre d’Economia, Luis de Guindos, ha defensat avui davant dels seus socis europeus que Espanya complirà amb els objectius marcats per la Unió Europea. Una defensa que arriba després que ahir el comissari europeu d’Assumptes Econòmics i Financers, Pierre Moscovici, alertés que “ l’anàlisi de la Comissió confirma el risc d’incompliment del Pacte d’Estabilitat i Creixement tant pel que fa al 2015 com pel 2016”. Un avís que ja es va produir durant la passada primavera, ha recordat Moscovici. Segons les dades que maneja l’Eurogrup Espanya sobrepassarà el dèficit públic marcat en tres dècimes enguany i set durant el proper exercici. Davant d’aquesta situació es preveu que l’òrgan europeu recomani formalment, demà, a Madrid que adopti les mesures necessàries per tal d’assegurar que el proper pressupost compleixi amb l’objectiu de dèficit establert.

Luís de Guindos, ministre d'economia
Luís de Guindos, ministre d’economia

Les declaracions de les institucions europees són la resposta a l’avançament de la tramitació dels Pressupostos Generals del 2016. D’aquesta manera, la Comissió Europea ha acceptat revisar les comptes espanyoles abans que la dels seus socis europeus (previstes per a finals d’octubre). La convocatòria d’eleccions generals el proper 20 de desembre ha empès a Mariano Rajoy a aprovar els pressupostos abans d’acabar la legislatura i a presentar-los davant de la Unió Europea. Si aquesta es pronunciés durant el calendari previst, les corts espanyoles ja estarien dissoltes i per tant no hi hauria possibilitat de rectificació o modificació. Tot i així, cal recordar que les propostes de l’Eurogrup només constitueixen meres recomanacions; i per tant no tenen poder de modificació, aprovació o derogació de la llei. En aquest mateix sentit, Brussel•les demanarà al nou govern que surti de les urnes que actualitzi les dades econòmiques nacionals. I doncs, en aquests moments encara no s’ha pogut remetre tota la informació sobre la situació pressupostària de les Comunitats Autònomes, ni tampoc les previsions del darrer tram de l’exercici en curs.

Per la seva banda, Luis de Guindos, ha volgut tranquil•litzar, avui, des de Luxemburg a l’Eurogrup i ha afirmat que l’executiu espanyol està “convençut que aquest any es complirà amb l’objectiu de dèficit marcat del 4.2%”. Per a tal tasca, el ministre d’economia, ha argumentat que el increment de la recaptació entorn al 7%, i la bona evolució dels ingressos provinents de l’Iva, el impost de societats i l’ IRPF permetran complir amb l’objectiu. Tanmateix, el govern espanyol s’ha defensat recordant que fins ara sempre s’ha complert amb les previsions compromeses. També, ha justificat l’avançament de la llei de pressupostos com un “exercici de transparència i responsabilitat”. Finalment, el ministre d’economia ha matisat que demà només veurem com la Comissió Europea demana al proper govern “una actualització” del pressupost que s’hagi aprovat. Ara, caldrà esperar a la comunicació pública de l’Eurogrup per veure si realment és així, o tal i com apuntava ahir Pierre Moscovici s’urgirà a Espanya a complir amb el dèficit.