‘Caixa o faixa’ per Unió el proper 20D

0
Unio en risc de desaparicio
Ramón Espadaler (esquerra) i Josep A. Duran i Lleida, les dues cares més visibles de l'actual Unió | Foto: Europa Press

 

La sagnia de militants i polítics, i un deute de quasi 20 milions d’euros, fan que Unió no es pugui permetre un altre resultat com el del 27S a les properes eleccions generals

 

Les eleccions generals a Congrés i Senat del proper 20 de desembre poden ser decisives. En molts aspectes i per molts partits. Però especialment per a Unió Democràtica de Catalunya (UDC). I no precisament per una qüestió política. Després de quedar-se sense cap representant al Parlament de Catalunya en les darreres eleccions del 27S, l’històric partit pot estar ara davant les eleccions més decisives de la seva història. La no-presència al Congrés dels Diputats que esdevingui del resultat de la nit del 20 de desembre podria suposar la mort virtual –si no formal- de la formació liderada per Duran i Lleida.

Per sobre d’altres raons profundes, existeixen dos factors que expliquen aquesta possibilitat. El primer és social i té a veure amb el degoteig de baixes de militància que Unió porta patint fa mesos, especialment des de la seva ruptura amb Convergència. Algunes d’aquestes baixes són bastant importants i conegudes, com Antoni Castellà, Núria de Gispert i Joan Rigol, ara part de Demòcrates de Catalunya, la formació democristiana independentista, amb alguns dels seus membres a les files de Junts Pel Sí. En els darrers mesos, com hem comentat, són diverses les informacions que arriben de les diferents comarques catalanes on militants i responsables locals d’UDC ‘trenquen el carnet del partit’ per formar part de Demòcrates de Catalunya o, simplement, per deixar la política o passar a ser independents. La sagnia amenaça a Unió amb deixar-la sense força interior per passar els propers mesos –per no dir anys- sense representació a les dues cambres més importants pels democristians –Congrés espanyol i Parlament català-.

 

Unió se la juga el proper 20D
Anunci d’Unió a El Periódico de Catalunya el passat dilluns 26 d’octubre

 

L’altre factor, potser més important, que permet parlar d’unes eleccions ‘especials’ per Unió és el tema econòmic. La situació financera d’Unió quasi l’obliga a obtenir representació en els propers comicis –per la significació econòmica que això comporta-. Segons informa Elcritic.cat, el 2013, i seguint la informació publicada pel Tribuna del Comptes, Unió Democràtica tenia un deute de 17 milions d’euros amb diferents entitats bancàries. A més, aquest diari informava que el partit havia rebut més de quatre milions d’euros en concepte de donacions privades, un fet també a destacar perquè caldria veure com responen aquestes donacions en el cas que Unió perdi definitivament poder d’influència en les institucions.

Però, més que les donacions privades, el que veritablement ha de preocupar a UDC és el deute gegant amb les entitats de crèdit i com podria fer front davant una hipotètica desaparició virtual de les institucions –actualment conserva 118 regidors municipals a tota Catalunya-. Conscients de la importància que tenen les properes eleccions, Unió ha decidit fer una inversió important –ja no ve d’aquí- en publicitat als principals mitjans catalans (com podem observar en la imatge que acompanya l’article). El missatge que transmet la campanya és molt semblant al de les eleccions catalanes: Unió com a referent de la moderació i el diàleg enfront un govern central que diu no a cap tipus de negociació i el català, enrocat en postures independentistes. De l’èxit d’aquesta campanya i, per extensió, d’un missatge que no va calar durant el 27S pot dependre ara per ara el futur d’Unió Democràtica.

Compartir
Article anteriorDos partits de sanció per ‘menyspreu’ de Mascherano
Article següentLes 24 hores híbrides de Toyota per dins
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]