Miquell Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona | Font: Flickr
Miquell Valls, president de la Cambra de Comerç de Barcelona | Font: Flickr

La Cambra de Comerç augura un creixement sostenible de l’economia catalana

Aquest dimecres la Cambra de comerç de Barcelona ha presentat en roda de premsa un estudi sobre les condicions de sostenibilitat financera de la Generalitat fins al 2020. En el marc d’aquesta presentació, el responsable del servei d’estudis de l’entitat, Joan Ramon Rovira, ha demanat “un canvi institucional profund” a Espanya. Una petició amb la que s’advoca per resoldre l’actual infrafinançament que pateix Catalunya, tot millorant el seu sistema de finançament. D’aquesta manera, s’apunta des de la Cambra, s’aconseguiria garantir la sostenibilitat dels comptes públics catalans de forma compatible amb els objectius de dèficit compromesos per Espanya amb Brussel•les.

En aquest sentit, Joan Ramon Rovira ha argumentat que no serà possible augmentar la despesa pública catalana, i alhora complir amb l’estabilitat pressupostària. Cal recordar en aquest punt, que l’executiu espanyol ha ampliat l’objectiu de dèficit de les Comunitats Autònomes; tot passant del 0.3% al 0.7%. No obstant això, des de Catalunya, el vicepresident de la Generalitat, Oriol Junqueres, va valorar aquesta acció com a insuficient. Doncs bé, per a Rovira és necessari un “canvi econòmic que només té solució política” si es pretén fer compatible la despesa pública amb l’estabilitat pressupostaria. Per la seva banda, el president de la Cambra, Miquel Valls, ha assegurat que el problema financer i la qüestió territorial catalana són dos assumptes entrelligats.

Davallada del creixement econòmic

En aquest sentit, Valls ha advertit al govern català i al govern central de la seva responsabilitat conjunta alhora d’acordar totes aquelles mesures encaminades a garantir la viabilitat de les comptes públiques catalanes. Malgrat, ha continuat el president de la Cambra, tinguin acords o desacords polítics en altres aspectes. Pel que fa a les previsions de creixement l’entitat ha rectificat els seus pronòstics. Així doncs, la Cambra creu que l’economia catalana creixerà un 2.9% enguany, una dècima menys de l’anunciat en la darrera previsió. Tanmateix, xifra en un 2.6% el creixement del PIB per al 2017. Dues dades que comparades amb el creixement assolit pel Principat al 2015, quan va ser del 3.4%, certifiquen una davallada en la tendència de creixement de l’economia del país.

No obstant això, per a l’entitat barcelonina, i malgrat la davallada, el ritme de creixement de l’economia catalana és ara “més sostenible en el temps i més equilibrat entre la demanda interna i externa”. A més a més, la Cambra ha recalcat que aquests pronòstics de creixement continuen sent més elevats que les taxes de creixement del conjunt de l’Estat i de la Unió Europea. Finalment, l’entitat ha atribuït a la incertesa política espanyola i a la desacceleració econòmica internacional la caiguda de l’índex de confiança empresarial durant els tres primers mesos de l’any. Tot i així, esperen, ara, que millori durant el segon trimestre de l’any.