Toc d’atenció d’Europa a les propostes de Cameron

0
David Cameron UE
El primer ministre britànic, David Cameron, demana més flexibilitat a la UE. Foto: Europa Press.

A la reunió del Consell Europeu dels pròxims 18 i 19 de febrer s’establiran les bases per a la convocatòria del possible referèndum al Regne Unit

El primer ministre britànic, David Cameron, s’ha reunit avui amb el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, per seguir negociant les condicions per plantejar un referèndum el pròxim juny al Regne Unit, on la ciutadania britànica decidirà si surten de la Unió Europea o no.

Davant aquest possible resultat, les institucions europees van establir un acord de mínims amb el primer ministre britànic que s’haurà de discutir tant al Parlament com al Consell Europeu que tindrà lloc els propers 18 i 19 de febrer. Un dels punts més polèmics d’aquest acord era la rebaixa de drets a treballadors migrants.

Durant la reunió, Martin Schulz ha estat ambigu però ja ha deixat entreveure la seva posició sobre aquesta mesura: “serem tot el constructiu possible per trobar solucions als problemes que planteja el Regne Unit”, però també ha avisat que “no pot garantir el vot del Parlament”.

Aquesta mesura va sorgir de les negociacions amb el Consell Europeu i la Comissió Europea, que van donar llum verda a les demandes de Cameron, però ha de ser l’Eurocambra qui ho aprovi finalment, ja que és la institució encarregada de proposar la legislació corresponent dins l’àmbit europeu.

Que sigui aprovada al Parlament és la part més complicada de totes les negociacions, ja que va en contra dels prinicipis de la Unió Europea, per començar. A més, el punt en què es diu que es permetrà discriminar personal depenent de la seva nacionalitat podria ser demandat posteriorment per altres països de la Unió.

Molts estats membres hi estan en contra, al que se li suma el fet que aquesta oferta exigeix modificar dos reglaments europeus, per la qual cosa necessitarà una majoria qualificada de l’Eurocambra. David Cameron es reunirà aquesta tarda amb Jean-Claude Juncker, president de la Comissió Europea per acabar de marcar els detalls del que es presentarà a partir del pròxim dijous.

Per altra banda, el president dels Estats Units Barack Obama “planeja” fer “una gran crida” a la ciutadania britànica per a què no deixin la Unió Europea. Aquest anunci l’ha fet el president del Comitè de Relacions Exteriors del Senat, Bob Corker, ja que segons informen, la Casa Blanca té por que el referèndum sigui una “aposta perillosa” que podria acabar amb “resultats nefastos” per a tot el continent.

Tal i com expliquen des de Washington, el Brexit podria provocar un enfortiment del moviment independentista al Regne Unit que es podria estendre arreu del continent. Ara bée, també avisen que han d’anar amb compte a l’hora de plantejar la intervenció del president dels EUA perquè potser podria “no produir l’efecte desitjat”.