Contra la por: xifres independentistes

0
Celebració en l'acte del Born pels resultats independentistes.
Gran victòria del SÍ a la Independència.
Celebració en l’acte del Born de Junts pel Sí.

Malgrat la campanya de la por i un “ESTAT” a l’ofensiva, les dades obtingudes en les eleccions del 27 de setembre són incontestables a favor del procés català.

Les enquestes, els editorials dels diferents mitjans de comunicació ens parlaven de xifres estimant uns possibles resultats de les passades eleccions del 27-S. El neguit, la incertesa de quina era la radiografia del país era palpable, en el dia a dia a Catalunya. El procés català descarrilaria? Doncs bé, amb els resultats del passat diumenge podem contestar amb un NO rotund. En les urnes s’anaven contant la voluntat majoritària dels catalans en poder decidir el seu futur. I tan sols una setmana després de la convocatòria, el Govern de l’estat espanyol va decidir fer un acte―a favor de la independència― imputant el President de la Generalitat, Artur Mas.

Diumenge passat, però, els resultats varen ésser incontestables convertint l’acte més gran en democràcia en l’antídot més gran contra el immobilisme i contra la intransigència d’un govern estatal que es nega cegat afrontar una realitat. Les xifres al voltant del 27-S són incontestables.

Participació electoral

El 77,45% dels catalans cridats a les eleccions van exercir el seu dret a vot. La participació a les eleccions van esdevenir un rècord de participació, reafirmant el caràcter plebiscitari d’aquestes. La mitjana en les últimes cinc eleccions catalanes havia estat del 60,8%, però en aquest cas, fins i tot es va superar a les dels comicis legislatius. Per poder posar un exemple, a les eleccions generals del 2004, just després dels atemptats islamistes del 11-M a Madrid, la participació va ésser d’un 75,6%, dos punts per sota de les registrades el 27-S del passat diumenge.

Una Catalunya blava

D’un total de 947 municipis a Catalunya, a 910 va guanyar la candidatura de Junts pel Sí. La segona força parlamentària, Ciutadans es va imposar en 30 poblacions i la CUP, l’altre formació independentista es va imposar en una. Els resultats que es varen desmarcar dels sobiranistes varen ésser al Baix Llobregat, Vall d’Aran i el Tarragonès. Pel que fa a Barcelona, la candidatura de Raül Romeva va guanyar amb un 37% dels vots, on Junts pel Sí van liderar els districtes de la capital, excepte Nou Barris, que es va imposar Ciutadans.

Vot exterior

Finalment, els vots emesos pels catalans residents a l’estranger no varen fer canviar la composició final del Parlament. No obstant, una vegada més, la màquina funcionarial i burocràtica de l’estat espanyol es va activar en contra del procés engegat. Entrebancs vergonyosos, dels quals 23.612 catalans que va sol·licitar poder votar des de l’estranger. Només un terç va tenir aquest privilegi.

Una majoria a favor de la independència

Ja sigui per les diferents i grans mobilitzacions viscudes arran del país durant aquests anys, la participació en aquestes es va traduir també en un incontestable suport a les posicions sobiranistes. Els partits que aspiren a la Independència varen rebre gairebé uns dos milions de vots. Concretament, la candidatura de Junts pel Sí van votar-la 1.589.454 persones ―el 39,65% del total― i la CUP, 328.057―el 8,20%―. En conjunt, aquestes dues van obtenir el 47,85% dels vots emesos i un total de 1.992.057 vots a favor de la independència .

Males interpretacions

Resulta curiós, com els mass media espanyols, aquells que es negaven el caràcter plebiscitari de les eleccions, realitzin interpretacions errònies comptant que els partits contraris a la Independència han superat el 50% dels vots emesos, incloent-hi a Catalunya SÍ que es Pot i Unió Democràtica. És el 12% dels vots que sumen aquest dos partits i que no volen ésser comptats amb el NO.

Durant la campanya, i també el recompte electoral, els representants d’aquestes formacions van insistir a favor del dret a decidir, i que simplement discrepaven en el full de ruta de Junts pel Sí. Per tant, en el còmput final s’ha de tenir en compte aquest 12%.