Carles Campuzano Congrés PDeCAT
Campuzano no ha pogut defensar Homs | Diari Català (foto: Europa Press)

El PDeCAT perfila que el número dos al Congrés, Carles Campuzano, substitueixi el portaveu del partit a la cambra baixa, Francesc Homs, si és inhabilitat pel Tribunal Suprem en el judici del 9N, encara que no es descarta que l’escollit sigui el diputat Jordi Xuclà.

Així ho han explicat diverses fonts a l’espera que el TS dicti sentència sobre aquest tema, quelcom que vaticinen que es produirà en breu, no més enllà de dues setmanes.

El partit, convençut que inhabilitaran a Homs, pel qual la Fiscalia demana nou anys, analitza les conseqüències d’aquesta decisió, i situa Campuzano en primera línia per succeir-li al Congrés donada la seva experiència i trajectòria parlamentària.

Sectors del PDeCAT valoren el tarannà socialdemòcrata de Campuzano, actual portaveu adjunt del Congrés, a qui se’l considera proper al conseller de Territori, Josep Rull, i creuen que el seu perfil és el més adequat per substituir Homs.

L’objectiu és realitzar un relleu tranquil, malgrat que hi ha qui considera que el seu perfil no encarna la renovació que volen promoure des de la direcció del partit.

Per això, no es descarta que el nou portaveu de la formació en la cambra baixa sigui Jordi Xuclà, que determinades fonts situen al voltant de l’òrbita del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i de qui es destaca també la seva experiència al Congrés.

En cas que inhabilitin a Homs, el següent de la llista del PDeCAT que accediria al Congrés és Feliu Guillaumes, que ja va ser diputat en la cinquena i desena legislatura espanyola.

Futur d’Homs

La incògnita es troba sobre el futur polític d’Homs si el Suprem l’inhabilita, ja que quan es va presentar a les eleccions generals de juny de 2016 va renunciar a optar a cap càrrec orgànic al congrés que el partit va celebrar al juliol.

Fins llavors Homs era sotssecretari general d’Estratègia de CDC, i va ocupar en el Govern d’Artur Mas la conselleria de Presidència i la portaveu de la Generalitat.