Les candidatures amenacen el pacte Podemos-IU

0
Alberto Garzon Pablo Iglesias
Alberto Garzón i Pablo Iglesias | Foto: Europa Press

Garzón reclama més visibilitat i reconeixement i assegura que li agradaria anar per Madrid. Mentrestant, Podemos blinda a Errejón com a número tres a les llistes

L’aliança entre IU i Podemos sembla ser un fet per les eleccions del 26J. Des de la direcció d’IU han assegurat que la coalició electoral “ja no té marxa enrere”. Malgrat això, hi ha problemes per elaborar les llistes, el que amenaça unes negociacions que s’estan produint en absolut secret.

Alberto Garzón, líder d’IU i qui va ser candidat d’IU en la Moncloa en les eleccions del 20D, ha declarat en una entrevista en el Canal 24 Hores de RTVE que li agradaria anar per Madrid. “Sóc el referent de IU, Pablo és el de Podemos, i si hi ha una confluència no hi ha cap dubte que per correlació de vots la referència de la confluència conjunta seria Pablo Iglesias, però el més natural és anar per Madrid”, ha confessat.

El líder d’IU és un dels majors defensors de la confluència. No obstant això, ha aprofitat l’oportunitat per reptar a Pablo Iglesias. Una declaració d’intencions que deixa en una posició compromesa a Podemos i al seu secretari general. Garzón reclama més visibilitat i reconeixement en la possible confluència, ja que ningú posa en dubte que Pablo Iglesias encapçalaria la candidatura. A més, les candidatures són cremallera, és a dir, s’intercalen els sexes. Per tant, el segon lloc seria per Carolina Bescansa. El dubte està posat en qui serà el número tres: Errejón o Garzón.

Blindatge a Errejón

Podemos, per la seva banda, vol evitar que el secretari polític, Iñigo Errejón, pugui ser una carta a jugar en les negociacions. Per això, ha optat per blindar-li en la posició que va ocupar en la papereta del 20 de desembre. De fet, Pablo Iglesias va declarar en una entrevista a Antena 3 que “no contempla un escenari en el qual Iñigo no sigui el número 3”. Abans, ja havien advertit que la intenció del partit morat reedités les seves llistes per al 26J.

Per tant, davant d’aquest escenari, Garzón hauria d’anar número cinc per Madrid. Una opció que sortiria de la seva idea de ser “l’altre referent de l’esquerra” juntament amb Pablo Iglesias. A més, altres membres de Podemos i propers a Iglesias com Rafa Mayoral o Pablo Bustinduy hauran de retrocedir en les llistes.

Les negociacions secretes mantingudes entre el Secretari d’Organització de Podemos, Pablo Echenique, amb IU comença a presentar dificultats. No obstant això, algunes fonts de la direcció afirmen que entre les dues organitzacions hi ha un “pacte no escrit” on es diu que el lloc que ha d’ocupar Garzón no pot trencar l’acord. Tant des de Podemos com des d’IU volen que les negociacions siguin curtes per començar a planificar les campanyes o, en cas de fracàs, centrar-se en els seus partits respectius.