‘Impulsant el canvi’ és la plataforma per mitjà de la qual el diputat d’En Comú al Congrés es proposa liderar Podem a Catalunya

Fa temps que el lideratge de Podem a Catalunya és motiu de disputes i divisions. Albano-Dante Fachín, diputat al Parlament per Catalunya Sí Que Es Pot, liderava fins fa poc l’únic corrent que oficialment s’havia postulat a la secretaria general del partit a Catalunya, ‘Ho Podem Tot’. Ara troba un projecte al davant, ‘Impulsant el canvi’, liderat per Raimundo Viejo, diputat al Congrés per En Comú, més proper a Pablo Iglesias. Repassem les quatre claus més importants d’aquesta nova iniciativa.

 

1 – Esperit del 15M

La plataforma de Raimundo Viejo es proposa tenir molt present l’esperit del carrer i la gent que va suposar el 15M i que va portar a Podemos a les institucions, començant per Parlament Europeu fins al Congrés espanyol, passant per algunes alcaldies on, malgrat que Podemos confluïa amb altres partits –com a Barcelona, Madrid, Cadis, etc.- Viejo també hi veu representat l’ideal del què proposa en la seva plataforma.

2 – Confluència amb protagonisme

Ada Colau va proposar fa ja unes setmanes que En Comú podia passar a ser una força d’esquerres de referència. Per poder comptar amb Podem en aquesta confluència, primer caldrà veure clarificat el lideratge del partit ‘morat’. En el cas de la plataforma de Viejo, es qualifica una confluència com “desitjable”. “Confluir és avançar cap a un fi comú”, argumenta ‘Impulsant el canvi’ al seu manifest fundacional.

Malgrat tot, deixa clar la plataforma que Podem hauria de jugar un paper preeminent dins aquesta confluència. Segons el mateix document, l’èxit d’En Comú el 20D –va guanyar les eleccions a Catalunya- es deu en bona part a Podem.

3 – Primer Podem, després la resta

Encara és aviat, però, per pensar en aquesta confluència de la qual es parla des de tots els sectors de l’esquerra catalana. Com a mínim per a Raimundo Viejo i qui l’acompanyen en aquesta plataforma. Reclamen en el seu document que primer “Podem ha de formar-se com un constituent a Catalunya, amb personalitat jurídica pròpia”, per a després “iniciar amb altres confluents catalans una confluència de cara a un acord posterior d’àmbit estatal”.

4 – No al procés. Sí al referèndum

Per aquesta plataforma, els resultats del 27S van ser un ‘no’ al “processisme” –com el denominen al document-. Al mateix temps, creuen que tant els resultats de les catalanes com els del 20D va ser “l’evidència que una majoria social molt més àmplia segueix volent resoldre la qüestió en referèndum”. Per tant, un Podem encapçalat per Raimundo Viejo mantindria la postura de Catalunya Sí Que es Pot en la crítica al procés però seria un actor important, a Catalunya però encara més a Espanya, en la defensa del dret a decidir i el referèndum d’autodeterminació.

 

Compartir
Article anteriorVÍDEO | El driblatge de fantasia de Facundo Campazzo
Article següentEls Golden State Warriors arriben als 66 triomfs
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]