Foto: José Luís Gómez Galarzo

Artur Mas nomena Carles Puigdemont candidat a la presidència per JxSí

Carles Puigdemont, alcalde de Girona i president de l’Associació de Municipis per la Independència, serà el nou president de la Generalitat. Així ho ha confirmat aquest dissabte a la tarda Artur Mas, president en funcions, que ha manifestat la seva intenció de “fer un pas al costat” i proposar Puigdemont com a candidat a la investidura. Després d’arribar a un acord entre Junts pel Sí i la CUP, Puigdemont sembla tenir garantida la seva investidura en primera ronda per majoria absoluta.

En una intervenció bastant personificada en el que suposa la decisió per a ell mateix, Artur Mas ha considerat que aquesta decisió permet anar per feina i tirar endavant el país”. També ha deixat clar Mas que l’acord aconsegueix que “JxSí serà qui controli l’activitat parlamentaria”, pressumint haver evitat que “la CUP tinguès la paella pel mànec”. “La CUP no estarà al Parlament per a que el Govern perdi votacions”, ha destacat Mas com un dels principals beneficis de l’acord. Atribueix Mas a la CUP la responsabilitat de “garantir l’estabilitat del govern de la Generalitat”.

Durant la seva intervenció, Mas ha volgut desmentir que serà conseller en cap del futur govern. “No vull càrrecs”, ha repetit en diverses ocasions, com també ho ha fet per presumir de la seva nova posició d’ex-president, malgrat ha deixat clar que no es retira de la política.

Artur Mas també ha anunciat que l’acord inclou la incorporació de dos diputats de la CUP “a la dinàmica parlamentària de JxSí”. Malgrat això, Mas ha subratllat “el reconeixement d’errors per part de la CUP”. “Alguns diputats de la CUP hauran de renovar-se. Hi haurà d’haver de nous”, ha expressat.

Mas, que durant la seva intervenció ha criticat “errors” per part de la CUP, no ha volgut detallar quins han estat aquests. “Si m’ho permeteu, pregunteu a ells”, ha demanat als periodistes que es trobaven al palau de la Generalitat.

Respecte al perquè del seu pas al costat ara i no abans, Mas ha contestat que la seva candidatura “fa cinc dies encara era viva”, en referència a la reunió de l’executiva de la CUP el passat 27 de desembre, motivada per l’empat a 1515 de l’Assemblea Nacional del mateix partit. Malgrat el nom de Neus Muntè s’havia barallat com posible presidenta de consens durant els darrers dies, Mas s’ha mostrat “100% convençut” que estarà al proper govern presidit per Puigdemont.

Davant les preguntes dels periodistes internacionals, Mas no considera que el nomenament de Carles Puigdemont com a nou president de la Generalitat posi en dificultat la imatge internacional del procés ni les negociacions amb Madrid, malgrat Mas ha deixat clar a pregunta de Reuters que “encara no hi ha govern a l’Estat”, el que fa imprevisible aquesta posible negociació.

Compartir
Article anteriorFinalitza la reurbanització de la finca de l’antiga La Pèrgola
Article següent(1-2) El Nàstic ensopega amb les lesions i els pals
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]