Carme Chacón genera incomoditat entre el PSC

0
Chacón morta cor
Carme Chacón, durant un comité a la seu del PSC | Foto: Europa Press
Chacón genera incomoditat PSC
Carme Chacón, durant un comité a la seu del PSC | Foto: Europa Press

 

La decisió de no incorporar Pere Navarro la llista per Barcelona per les generals destapa la divisió que es viu al PSC envers Carme Chacón

 

La proximitat de les eleccions generals, previstes per al proper 20 de desembre, està fent que als diferents partits s’accelerin processos i surtin a la llum lluites internes que fins ara havien quedat fora de les llums. A Catalunya tothom mira a ERC i CDC, que en els propers dies hauran de decidir si es presenten junts –com al 27S-, si ho fan per separat o troben una fórmula híbrida –amb candidatures conjuntes en algunes circumscripcions i separades a d’altres-. Però també és un petit polvorí el que es viu al carrer Nicaragua, la seu del Partit dels Socialistes (PSC).

A la federació central, el PSOE, ja està costant tancant les llistes i els principals noms d’aquestes no estan exempts de polèmica. Pedro Sánchez, el líder socialista, ja se les va veure i se les va desitjar fa una setmana al comitè federal per a limitar les crítiques per la incorporació d’Irene Lozano, ex diputada per UPyD i crítica fervent de PSOE i PP els darrers anys. I a Catalunya, la federació catalana també esta patint una lluita interna per tancar les candidatures, que finalment semblen seguir una línia més amigable amb Sánchez que amb els propis barons del PSC.

La llista de Barcelona l’encapçalarà Carme Chacón, qui va perdre les primàries del PSOE davant Alfredo Pérez Rubalcaba en el seu moment i va decidir marxar a Miami per donar classes. Torna ara a primera línia política i sembla que no són pocs els líders del PSC que no veuen amb bons ulls que sigui ella qui lidera la llista per Barcelona. És clar que li deu a Pedro Sánchez el poder que ara té. Sense anar més lluny, ahir El Periódico informava de com Chacón li ha guanyat la batalla a Miquel Iceta, líder del PSC, a l’hora de definir els noms que l’acompanyaran en la llista al Congrés. La víctima més directa d’aquesta batalla és l’ex líder dels socialistes catalans, Pere Navarro. Iceta defensava que Navarro acompanyés l’ex ministra de Defensa però finalment, Chacón ha imposat la seva idea i Navarro queda fora. En concret, serà Germán Rodríguez qui ocupi el número dos de la llista i José Zaragoza, un històric del partit, ocuparà el quart lloc.

 

Pere Navarro: “Per desgràcia alguns estan acostumats a fer el que sigui per defensar els seus interessos personals”

 

La reacció de Navarro no va quedar precisament portes endins. L’ex líder del PSC es va mostrar força molest amb la decisió. “Per desgràcia alguns estan acostumats a fer el que sigui per defensar els seus interessos personals”, va comentar Navarro al conèixer la decisió el passat dissabte. Davant aquesta sortida de to, alguns membres del PSC es van veure obligats a reconèixer que la situació al partit no és la idònia. “Hi ha una sensació de frustració col·lectiva”, confessava un dirigent socialista a El Periódico”. Per la seva banda, alguns dirigents locals del PSC reconeixen fora de micròfon que Carme Chacón és vista amb millors ulls a Madrid que al PSC. Un fet que fa la situació a la federació un pel incòmode.

 

Setmanes intenses

Miquel Iceta, el líder respectat per la gran majoria del partit, se sent còmode amb Pedro Sánchez, tal com es va poder comprovar durant la campanya de les catalanes, en les quals Sánchez va atrevir-se, fins i tot, a seguir-lo en alguns dels seus balls (no poc criticats en privat per altres membres del PSOE). Aquesta comoditat, això sí, no es trasllada a Carme Chacón. I això sembla serà visible el proper dissabte a El Prat de Llobregat, en un acte del PSC amb presència tant d’Iceta com de Pedro Sánchez i Carme Chacón.

Queda per veure com es comporta Iceta durant el que seran setmanes intenses pels socialistes. Esta clar que sense un recolzament proper d’Iceta, Carme Chacón ho tindrà complicat per obtenir la confiança dels votants, especialment a fora de l’àrea metropolitana. Hem d’esperar també per saber com reaccionen aquests líders locals que reconeixen certa incomoditat a la federació. Seran clau per aconseguir uns vots que, com ha demostrat el 27S, semblen escapar-se en favor de Ciutadans i Podem, amb especial gravetat al ‘cinturó vermell’ –ara taronja-, que havia estat històricament un fortí de vot PSOE juntament amb Andalusia.

Compartir
Article anteriorNou kit de refrigeració líquida pc Predator 360 d’EK
Article següentEl Barça remunta a Múrcia (74-82)
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]