Forcadell anirà a la Diada per “coherència” però veu legítim no anar-hi

0
carme forcadell 2
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, durant un acte | Foto: Europa Press

La presidenta del Parlament ha descartat la seva presència en una hipotètica manifestació el 12 d’octubre argumentant que va en contra dels seus principis

La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha justificat aquest divendres la seva decisió d’acudir a la manifestació de la Diada per “coherència” amb ella mateixa però veu legítim que hi hagi catalans que decideixin no anar. En una entrevista en Rac 1, Forcadell ha assegurat que tot el món ha de commemorar l’11 de setembre com la senti i en plena llibertat: “Una manera de commemorar la Diada és anar a la manifestació perquè crec que, davant dels constants atacs de l’Estat contra la sobirania del Parlament, els catalans han d’anar a defensar les institucions”.

“Seria molt poc coherent amb mi mateixa no anar perquè cadascun té els seus orígens i passat, i jo, que he estat organitzant-la durant tres anys, seria molt poc coherent no anar”, ha apuntat. Sobre si entén que hi hagi qui discrepi de la seva decisió perquè considera que ha de representar a tots els catalans, Forcadell ha ressaltat que, si només hagués d’anar als actes que generen unanimitat, aniria “a molt pocs”.

 

No aniria a una manifestació del 12 d’octubre

Després de preguntar-li si aniria a la manifestació del 12 d’octubre en el cas que s’ho demanin, ja ha avançat que no ho farà perquè va en contra dels seus “principis”, però sí els rebrà en audiència en la cambra catalana. “Hem rebut a moltes entitats que no pensen com jo. El Parlament és obert a tot el món. A una presidenta no se li pot demanar que renunciï a les seves idees, però sí equanimitat en el seu treball institucional”, ha subratllat.

Per a Forcadell, la manifestació d’aquest any tornarà a ser un èxit i ha celebrada que acudeixin l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el líder de Podem, Albano-Dante Fachin, perquè “tot el món pot anar, també els que creguin que cal defensar la llibertat d’expressió i les institucions catalanes”.

 

No preveu la seva inhabilitació

En relació amb la possibilitat que el TC la inhabiliti, la presidenta del Parlament ha destacat que no ho preveu i, en conseqüència, no té ‘pla B’ en el cas que ocorri i desconeix què pot passar a Catalunya. Després de preguntar-li si complirà amb el TC si la inhabiliten, ha evitat respondre i s’ha limitat a afirmar que el que assumirà és “el mandat democràtic del poble català” després d’insistir, tot i això, que és un escenari que no s’ha plantejat.

Amb tot, ha rebutjat que es parli en termes d’obediència o acatament al TC perquè, segons la seva opinió, comporta entrar “en la judicialització de la política quan hi ha d’haver separació de poders”.