Carme Forcadell nova presidenta del Parlament

0
Carme Forcadell
Carme Forcadell | Foto: Europa Press
Carme Forcadell
EP: Carme Forcadell

Forcadell obté la majoria necessària per ser la nova presidenta del Parlament

La número dos de Junts pel Sí i expresidenta de l’ANC, Carme Forcadell, ha estat elegida aquest dilluns presidenta del Parlament de la XI legislatura amb 77 vots a favor, 57 vots en blanc i un nul, en la primera volta.

La votació s’ha celebrat en el ple de constitució, que ha iniciat el lletrat major, Antoni Bayona, llegint el decret de convocatòria del Parlament, i que ha presidit la ‘Mesa d’edat’ formada per Julià de Jòdar (CUP, el diputat de més edat), i Gerard Gómez (JxSí) i Joan Giner (SíQueEsPot), els dos parlamentaris més joves.

Forcadell substitueix en el càrrec Núria de Gispert (JxSí), que ja havia anunciat la seva intenció de retirar-se de la primera línia política i que va concórrer a les eleccions en un lloc simbòlic de la llista sobiranista, per la qual cosa no va aconseguir un escó.

L’elecció de Forcadell es donava per descomptada; el fet sorprenent és que hagi rebut 77 vots, ja que són 5 més que els 72 escons que sumen JxSí i la CUP, de manera que ha rebut el suport de diputats que militen en grups no sobiranistes.

El sistema de votació per elegir els membres de la Mesa del Parlament és secret, per la qual cosa durant la votació no ha estat possible dilucidar d’on provenien els 5 vots.

Fonts de Catalunya Sí que es Pot han explicat a Europa Press que 5 dels 11 diputats del grup han decidit donar suport a Forcadell “per donar-li l’oportunitat de ser la presidenta de tots i totes i de ser la portaveu de tots els grups de la Cambra”.

Forcadell es converteix així en la vuitena presidenta del Parlamenta des del 1980, després de Heribert Barrera (ERC, 1980-1984); Miquel Coll i Alentorn (UDC, 1984-1988); Joaquim Xicoy (UDC, 1988-1995); Joan Reventós (PSC, 1995-1999); Joan Rigol (UDC, 1999-2003); Ernest Benach (ERC, 2003-2010), i Núria de Gispert (2010-2015).

AL REI I A LES CORTS

Quan acabi el ple, Forcadell haurà de comunicar per escrit la constitució de la Cambra al Rei; al president de la Generalitat en funcions, Artur Mas, i als presidents del Congrés i del Senat, respectivament.

Una vegada constituïda la Cambra, Forcadell haurà de convocar els representants dels partits i grups parlamentaris, amb l’objectiu de proposar un candidat per ser investit president de la Generalitat.

El primer ple d’investidura ha de ser convocat en els pròxims deu dies hàbils, per la qual cosa l’últim dia per celebrar-ho és el dilluns 9 de novembre, coincidint amb el primer aniversari del procés participatiu sobre la independència de Catalunya.

Si finalment se celebra el dia 9, s’obriran llavors dos mesos per investir un president; si Junts pel Sí i la CUP no arriben a cap acord per investir un president, s’hauran de convocar un altre cop eleccions el 9 de gener del 2016.