Carme Forcadell, en el punt de mira

0
Carme Forcadell Parlament
La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, llegint un document a la cambra | Foto: Europa Press

L’Advocacia de l’Estat veu motius per actuar penalment contra la presidenta del Parlament i altres membres de la Mesa per la votació del passat dimecres

La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, sembla serà qui pagarà els plats trencats per la votació del passat dimecres a la cambra catalana, en la qual es van aprovar les conclusions de la comissió del procés constituent i que tenia un advertiment del Tribunal Constitucional per no celebrar-se. Segons publica aquest divendres La Vanguardia, l’Advocacia de l’Estat harua enviat informes al govern espanyol favorables a actuar contra Forcadell per un delicte de desobediència contra la presidenta del Parlament.

L’executiu de Mariano Rajoy, que decidirà en el consell de ministres d’aquest divendres com respon al que va passar al Parlament dimecres passat, podria fer reunir d’urgència els 12 magistrats del Tribunal Constitucional. Segons alguns mitjans, aquests magistrats ja haurien rebut l’ordre d’estar “totalment localitzables” dilluns vinent per una possible reunió d’urgència -que es podria celebrar, com a màxim, dimarts-. L’informe de l’Advocacia avalaria, doncs, una actuació penal contra Carme Forcadell i altres membres de la Mesa del Parlament per una “desobediència flagrant dels òrgans de govern”.

Es preveu que a la reunió extraordinària de dilluns o dimarts vinent, el TC anul·li la votació de dimecres argumentant sobre la base del seu advertiment d’uns dies abans, en el qual especificava que les conclusions de la comissió del procés són inconstitucionals. Com apunten alguns analistes, l’únic dubte està, doncs, en la duresa que exercirà el TC. Alguns apunten a que podríem estar davant una actuació més dura que mai de l’Alt Tribunal, el que suposaria un desafiament per l’Executiu català, la resposta del qual podria ser, aquest cop sí, una desobediència sense marxa enrere.