Castro i Obama tenen una reunió “constructiva” a l’ONU

0
astro i Obama
EP: Castro i Obama
astro i Obama
EP: Castro i Obama

Una reunió després del final del bloqueig

Redacció.Els presidents de Cuba i els Estats Units, Raúl Castro i Barack Obama, respectivament, han tingut una reunió “constructiva” en el marc de l’Assemblea General de les Nacions Unides que se celebra aquests dies a Nova York, com a part del procés de normalització de les relacions bilaterals.

Els dirigents han posat breument davant de la premsa abans de reunir-se en privat. Asseguts cadascun en una butaca i separats per una petita taula, s’han estret la mà, en el cas d’Obama amb una gran somriure i Castro més moderat.

El ministre d’Exteriors de Cuba, Bruno Rodríguez, ha revelat en una roda de premsa posterior que “la reunió s’ha desenvolupat en un ambient respectuós i constructiu” en què “han intercanviat punts de vista” sobre “la necessitat de seguir treballant a l’agenda bilateral” i sobre “la recent visita del papa” als dos països.

[quote] És la primera vegada que Castro i Obama es veuen des del restabliment formal de les relacions diplomàtiques, amb l’obertura de les respectives ambaixades a Washington i L’Havana, que s’ha produït l’estiu passat.[/quote]

Els presidents es van reunir per primera vegada durant la Cimera de les Amèriques de Panamà, l’abril, després d’anunciar el 17 de desembre el començament d’un històric diàleg per acabar amb un enfrontament polític de mig segle.

FINAL DEL BLOQUEIG

Pel que fa al contingut de la reunió, Rodríguez ha explicat que Castro ha reiterat a Obama el missatge que va traslladar dilluns a l’Assemblea General. “No hi haurà normalització amb bloqueig”, ha afirmat contundent Rodríguez, aclarint que “el ritme” de la restauració de les relacions bilaterals dependrà del final de l’embargament.

Sobre aquesta qüestió, Rodríguez ha retret a Obama que les mesures executives que ha adoptat fins ara en relació amb el bloqueig “han estat limitades” i ha demanat que aprofundeixi en precipitar el final de l’aïllament comercial, econòmic i financer de Cuba.

[quote]   “El president dels Estats Units té amplíssimes facultats executives que li permetrien modificar substancialment molts elements del bloqueig”, ha explicat, recalcant que “no hi haurà progrés substancial en el procés de normalització, si no hi ha canvis substancials en el bloqueig”.[/quote]

Fins que això ocorri, Rodríguez ha indicat –com ja ha avançat Castro en la seva intervenció– que Cuba seguirà presentant davant de l’Assemblea General el projecte de resolució per acabar amb l’embargament i aquest any ho farà el 27 d’octubre.

Interrogat sobre el sentit del vot dels Estats Units, que sempre s’ha oposat a aquest esborrany, ha refusat contestar, limitant-se a dir que “caldrà esperar per veure el que passa”, si bé s’especula amb l’abstenció nord-americana.

Rodríguez també ha assenyalat a “la devolució del territori que els Estats Units ocupa il·legalment en la badia de Guantánamo” com “un element d’alta prioritat en el procés de normalització”. “Aquest territori ha de ser tornat com a part del procés”, ha asseverat.

“PROFUNDES DIFERÈNCIES”

El canceller cubà ha aprofitat per recordar que, si bé hi ha “algunes coincidències”, encara hi ha “molt grans diferències” entre els dos països en matèria de Dret Internacional i Política Exterior, fonamentalment.

Rodríguez ha expressat la “preocupació” del règim ‘castrista’ per la situació dels Drets Humans als Estats Units i Europa Occidental”, assenyalant en concret a “un patró de discriminació racial i brutalitat policial als Estats Units i la crisi migratòria a Europa”.

En canvi, “nosaltres ens sentim molt orgullosos de l’executòria de Cuba en relació amb els drets humans”, ha afirmat, defensant que a l’illa caribenya es garanteix el seu “ple exercici” i que “no han de ser objecte de manipulació política”.

[quote]   “Cuba s’oposa a l’amenaça de l’ús de la força i té profundes preocupacions per les conseqüències terribles de la crisi de refugiats associada als conflictes a Pròxim Orient i el Nord d’Àfrica per intervencions estrangeres i la pobresa”, ha dit.[/quote]

Tot i això, ha destacat igualment les “múltiples àrees de diàleg i cooperació” entre Washington i L’Havana, com la lluita contra el terrorisme, les tasques de recerca i salvament de persones a l’estret de Florida, el medi ambient, els mars comuns, el correu postal i les comunicacions.

“APROFITAR EL TEMPS”

D’altra banda, Rodríguez ha parlat de la possibilitat que el procés de normalització pateixi un revés –o fins i tot quedi suspès– amb el canvi de Govern que es produirà el pròxim any amb les eleccions presidencials dels Estats Units.

“Hi ha una oportunitat d’avançar significativament en les relacions bilaterals en el període d’Obama i hem d’aprofitar el temps per l’interès de comú dels nostres pobles”, ha contestat a preguntes dels periodistes, reconeixent la urgència del procés.