Catalá contra la independència de Catalunya amb el TC

0
Rafael Catalá i l'operació Hades - diari català
Rafael Catalá amb els mitjans

Valora acudir al TC si el procés tira endavant

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, ha afirmat aquest dimarts que el Govern “estudiarà i valorarà jurídicament” acudir al Tribunal Constitucional o a l’àmbit jurídic que correspongui per impugnar la proposta davant del Parlament per JxSí i la CUP per aprovar el “començament del procés” independentista cap a una república.

“Si algun grup polític vol promoure alguna declaració i el Parlament finalment adopta una declaració, com ja va fer l’any 2013 (amb la declaració sobiranista), el que farem serà estudiar-la, valorar-la jurídicament i, si és inadequada o incompleix l’ordenament jurídic, la impugnarem on correspongui, en l’àmbit constitucional o davant de la justícia”, ha dit.

Sobre una possible impugnació d’acords del Parlament, el ministre de Justícia ha insistit que es tracta “una vegada més” de la defensa de l’Estat de dret que correspon als qui tenen responsabilitats públiques.

Preguntat per si no s’acudirà als tribunals fins ara si no hi ha una declaració del Parlament, Catalá contra la independència perqué ha concretat que a Espanya “existeix la llibertat d’expressió, existeix l’exercici de l’acció política, i les accions polítiques, quan tenen transcendència jurídica, és quan sorgeix hipotèticament la possibilitat de la impugnació”.

LA LÍNIA POLÍTICA I LA JURÍDICA

El que passi en el pla polític no està sotmès a l’acció dels tribunals ni al Tribunal Constitucional, ha insistit Catalá, i ha afegit que “aquesta ratlla que diferencia el polític del jurídic a vegades és difícil de delimitar”.

“Lògicament el que farem és estar atents, valorar les declaracions que es facin, els documents que es puguin aprovar, i en el cas, insisteixo, que considerem que té rellevància jurídica, que significa una manifestació de voluntat o d’una cambra o una institució, aquí és on pot sorgir en el seu cas la hipotètica impugnació”, ha subratllat.

Abans que aquesta declaració es produeixi, el que hi ha, segons Catalá, és “un pla de declaracions que té més a veure amb la responsabilitat o la irresponsabilitat d’alguns, no amb aspectes jurídics en sentit estricte”.