Catalunya al centre del Parlament Europeu

0
Felip VI al discurs d'ahir al Parlament Europeu
Felip VI al discurs d'ahir al Parlament Europeu
Felip VI al discurs d’ahir al Parlament Europeu

El discurs del Rei Felip VI i les reaccions europes en línia del procés català, ahir al Parlament Europeu

Ahir el matí el Rei espanyol Felip VI va reivindicar  l’espanyolitat en un discurs davant del plenari del Parlament Europeu i en presència de dirigents europeus com François Hollande i Angel Merkel. “Sóc europeu perquè sóc espanyol“, va  advertir el monarca espanyol davant del ple a Estrasburg.

El rei espanyol, en la seva segona visita a l’Eurocambra des de la proclamació el juny de 2014, va  assegurar que “Europa s’ha construït sobre la voluntat de sumar i no restar, d’unir i no dividir, de saber compartir i ser solidaris“.  Felip VI va dir també que la UE pot comptar “amb una Espanya unida i orgullosa de la seva diversitat, solidaria i respectuosa de l’estat de dret“.

La Constitució espanyola va sortir elogiada ahir el matí com el “gran pacte” que “protegeix els pobles d’Espanya en l’exercici de les seves diverses cultures i tradicions, llengües i institucions” i “consagra la llibertat, la justícia, la igualtat i el pluralisme polític com a valors essencials“.

Felip VI va visitar les institucions europees el passat 15 d’abril. Aleshores, el president del Parlament Europeu, Martin Schulz, va convidar el monarca espanyol a intervenir davant de la sessió plenària coincidint amb el trentè aniversari de la adhesió de l’Estat a la Comunitat Econòmica Europea. Es tracta, curiosament,  d’una circumstància que només havia passat el 14 de maig de 1986, per part de Joan Carles I, precisament poc després de l’entrada al club europeu.

Reaccions

L’eurodiputat de CDC, Ramon Tremosa  va qualificar el discurs de Felip VI de seguir la “línia del pensament únic espanyol“. Tremosa   va assegurar que “he escoltat respectuosament” el rei espanyoltal com ha fet amb tots els caps d’estat que han passat per Estrasburg els cinc darrers anys“. També va criticar que la intervenció del monarca “és un bàlsam al PP” després de diversos fracassos espanyols a les institucions comunitàries i de la relliscada de Rajoy amb la ciutadania europea.

Per la seva banda, L’eurodiputat d’ERC-NeCat, Ernest Maragall, va escriure una entrada al seu blog sobre la visita del rei a Estrasburg en què  mostra el seu “respecte a la seva figura i persona” però també la seva “profunda decepció, o millor indignació, per la reiterada negació que les institucions de l’Estat fan dels drets democràtics com a ciutadà, com a català, com a espanyol, i com a europeu“. Durant el discurs del rei Felip VI, els eurodiputats del grup d’Esquerra Unida varen abandonar la cambra en senyal de protesta, mentre que els de Podem es varen quedar però no van aplaudir. També, Pablo Iglesias, líder de Podemos va comentar que “una figura simbòlica hauria d’intervenir menys en política. Un cap d’estat ha d’estar a l’altura per representar tots els ciutadans i no només una part“, va comentar.

 Pel que fa els diputats europeus d’EH Bildu – els Pobles Decideixen, Esquerra Republicana de Catalunya, Nova Esquerra Catalana i Alternativa Galega de Esquerda a Europa no varen assistir al discurs perquè havien anat a l’homenatge a Lluís Companys i Walter Benjamin que es feia a Berlín.

Qui també va manifestar rebuig a la intervenció del monarca espanyol fou l’eurodiputada italiana Eleonora Forenza (Llista Tsipras – L’Altra Europa), que va alçar una pancarta en què es podia llegir en espanyol el lema ‘Salut i República’; i el francès Jean-Luc Mélenchon (Front de Gauche) va mostrar una bandera de la República espanyola.

Paraules majors

“El nacionalisme és la guerra. El debat no està entre si més o menys Europa, sinó entre la reafirmació d’Europa o el final d’aquesta. No hi ha una  altre solució més forta per garantir la nostra sobirania”. Aquest va ser el missatge del president francès, François Hollande, des del centre del Parlament Europeu, davant de cent diputats. “No podem tornar a pensar amb els nacionalismes, tot el contrari. Necessitem més Europa, no menys”, va coincidir Angela Merkel tot seguit uns minuts després. Són les declaracions que es varen poder llegir entre línies sobre el debat català, que tots dos líders europeus varen comentar ahir.

I es que per primera vegada des del 1989, el president de la República francesa i la cancellera d’Alemanya van intervenir de manera conjunta davant del Ple del Parlament Europeu.