A Catalunya el canvi no està en els resultats sinó en el discurs

0
Xavier Domenech En Comu
El líder d'En Comú, Xavier Domènech, la nit del 26J | Diari Català (Foto: José Luís Gómez Galarzo)

Els resultats de les eleccions a Catalunya s’han mantingut més o menys iguals que al desembre però canviaran l’enfoc i el discurs del nou curs polític

Els resultats electorals a Catalunya no han variat gaire dels del 20 de desembre. En Comú Podem segueix com a força més votada, seguida d’ERC, i CDC aguanta amb 8 diputats i sense coalició. Ara bé, el que canvia és el context: mentre que fa mig any Podemos irrompia al Congrés amb molta força, el diumenge passat i contra tot pronòstic la va perdre.

En Comú Podem manté els escons a Catalunya però no els vots. Quasi 150.000 persones que els votaren al desembre han decidit o abstenir-se o canviar el vot. En canvi, ERC puja quasi dos punts i guanya a Girona i Lleida, on treu la primera posició a CDC. Tot i així, no aconsegueixen els resultats pronosticats a les enquestes ni enfonsar als conservadors.

El que sí han aconseguit és consolidar la seva posició de partit independentista en unes eleccions en què aquestes formacions – amb un eix nacional molt més fort que la resta – ho tenen més complicat per aconseguir uns resultats equiparables als dels partits estatals. ERC suma quasi un punt més que prové de CDC, però la tendència no ha canviat.

El relat, però, és diferent. A Catalunya, s’anava amb un discurs sobiranista i independentista molt marcat i que va fer que En Comú Podem i ERC quedessin com a les dues forces més votades i que fos possible el discurs que va sorgir en conèixer els resultats: l’Estat espanyol és irreformable i només queda l’opció de la independència.

Catalunya és lluny d’un estat en què el Partit Popular no només torna a guanyar sinó que surt reforçat i on Unidos Podemos s’ha trobat amb què els sondejos s’han acabat per reduir a xifres sense sentit. L’única formació amb la qual es podia trobar un forat per emmarcar-hi un referèndum i un discurs de canvi possible, ha quedat una altra vegada en tercer lloc i superada pel PSOE.

Així, l’independentisme sentencia que a Espanya no hi ha solució per a les seves aspiracions i reforcen un discurs que després del debat dels pressupostos al Parlament havia quedat bastant debilitat. El relat, tot i que beneficia majoritàriament a ERC, també és útil per a Convergència.

Amb una moció de confiança només d’arribar de les vacances d’estiu, la construcció i consolidació de la premissa de que l’Estat espanyol no té solució es podrà haver fet forta. Això, juntament amb el fet que CDC ha salvat els mobles contra tot pronòstic – un altre cop, fet per les enquesetes – pot servir per guanyar temps i simpatitzants abans del setembre.

Així, ERC aconsegueix treure-li votants a Convergència, però no prou per fer canviar els resultats en escons. Pel que fa a la resta de formacions, també hi ha estabilitat respecte als resultats del 20-D. Ciutadans manté la seva posició, mentre que el Partit Popular aconsegueix prendre un escó al PSC, que tot i això ha millorat el percentatge de vot en mig punt.