Foto oficial del Govern de Catalunya| Wikipedia
Foto oficial del Govern de Catalunya| Wikipedia

Comunitat Valenciana, Andalusia i Madrid segueixen a Catalunya en el rànquing de les regions més endeutades

Noves dades. Amb el tancament de l’any comptable el Banc d’Espanya ha fet públiques, aquest dimecres, noves dades sobre les finances de les comunitats autònomes. En aquest sentit, el supervisor bancari ha estimat que durant el quart trimestre del 2015, el deute del conjunt de les administracions públiques es va situar en els 1,070 bilions d’euros. És a dir, 7.562 milions d’euros més que el trimestre anterior. No obstant això, la bona noticia es que el bon ritme de creixement de l’economia durant aquest temps ha fet que el percentatge del deute sobre el PIB no hagi augmentat. Ans el contrari, s’ha reduït tres dècimes fins a situar-se al 99%.

Pel que fa a l’àmbit de les administracions més endeutades descobrirem que han estat les comunitats autònomes les que més han incrementat el deute públic durant el 2015. De fet, el deute del conjunt de les regions espanyoles ha batut un nou rècord després de registrar 261.268 milions d’euros. Una xifra que equival al 24.2% del PIB espanyol, i que suposa un increment del deute del 10.32%. Més concretament, Catalunya ha estat la regió que ha registrar un deute més elevat amb 72.274 milions d’euros. Lluny la segueixen la Comunitat Valenciana amb 41.753 milions d’euros, Andalusia amb 31.365 milions, i Madrid amb 27.646 milions d’euros. I doncs, aquestes quatre comunitats han concentrat el 66.2% del total del deute que ostenten els governs autonòmics.

Un objectiu no assolit

Anteriorment apuntàvem que el deute espanyol es va situar a la fi del 2015 al 99% del PIB. Una dada que suposa haver incomplert l’objectiu compromès per l’executiu de Mariano Rajoy en tres dècimes, d’acord amb el Programa d’Estabilitat enviat a Brussel•les. En aquest sentit, el ministre d’Economia i Competitivitat, ara en funcions, Luís de Guindos ha volgut destacar que “per primera vegada des de 2008 la ratio de deute públic decreix i aquesta és una senyal positiva”. Una tendència, ha assenyalat de Guindos, que ha estat possible gràcies al creixement de l’economia. Finalment destacar que del total del deute públic, el 87.7% correspon a l’administració central. Les corporacions locals, amb un 3.2%, i la seguretat social amb un 1.6%, han estat les administracions que més han contingut la seva despesa. Fins i tot, ambdues han aconseguit reduït el seu deute respecte el tercer trimestre de l’any.