Un informe assegura que una Catalunya independent quedaria fora la UE

0
Bandera unio europea
Bandera unio europea
Bandera unió europea
Bandera unió europea

Si Catalunya proclamés una DUI no només quedaria fora la UE, sinó que no podria tornar a ingressar, segons un informe

La Fundación Alternativas, un laboratori d’idees espanyol que analitza assumptes d’interès format per membres del PSOE ha presentat un informe anomenat “Catalunya davant la Unió Europea: les conseqüències jurídiques de la independència”. L’escrit estudia quin seria el paper de Catalunya a nivell jurídic, econòmic, social i institucional en el cas que es proclamés una Declaració Unilateral d’Independència (DUI). L’informe defensa que és transcendent que els electors catalans que votaran el 27S sàpiguen si la independència suposa una sortida immediata de Catalunya de la Unió Europea, de la moneda única, l’euro, i de l’espai europeu de llibertat de moviments de persones, l’Acord de Schengen.

L’informe jurídic encarregat per la Fundación Alternativas, recollit per El País, constata que una suposada DUI vulneraria tant la Constitució espanyola de 1978 com el Tractat de la Unió Europea (TUE), que garanteixen la integritat territorial de l’Estat Espanyol i de tota la resta d’estats membres. Aquest pas “irreversible” no només comportaria la no inclusió a la UE, sinó que no podria tornar a ingressar per haver violat la legislació. Diego López Garrido -exsecretari d’Estat per la UE amb els socialistes i catedràtic de Dret Constitucional-, Gregorio Cámara –catedràtic de Dret- i Francisco Alcolea –catedràtic de Dret Internacional Públic i de Relacions Internacionals- han sigut els autors encarregats d’elaborar “en termes estrictes de dret” aquest estudi partint de la premissa que una suposada DUI seria inconstitucional a nivell estatal. A nivell europeu, els juristes manifesten que  qualsevol part d’un Estat de la UE que s’independitzi queda automàticament fora de la Unió. El TUE va ser modificat per darrer cop el 2013, amb l’adhesió de Croàcia a la UE. Catalunya no figura dins la llista de països que són part de la Unió, per tant, perquè el procediment fos legal, hauria d’aconseguir una modificació de l’article 49 del TUE, que requereix l’aprovació i ratificació de la resta d’estats membres per aconseguir-ho.

Els tres juristes afirmen mitjançant l’informe que una Catalunya independent deixaria de formar part de totes les organitzacions internacionals de les que forma part d’Espanya, així com les Nacions Unides, l’FMI, la OTAN, el G-20… Els catalans “perdrien la protecció diplomàtica de l’Estat espanyol”, ja que en aquestes organitzacions seria Espanya la representada, no Catalunya. Els ciutadans de Catalunya també perdrien els “drets adquirits durant 30 anys de pertinença d’Espanya a la UE”, a no ser que els ciutadans mantinguessin la nacionalitat espanyola, assenyalen els autors del l’informe.

Segons la Fundación Alternativas, deixar de formar part de les institucions europees significaria deixar de formar part del Banc Central Europeu (BCE), amb la conseqüència de perdre les avantatges de la moneda única. Per tant, una Catalunya independent hauria de crear una moneda pròpia. L’estudi ressalta que la República catalana tampoc seria partícip de l’aranzel comú ni del repartiment de fons comunitaris.

Segons el diari El País “la Fundación Alternativas enviarà l’estudi a totes les candidatures al 27S, i el traduirà a l’anglès perquè tingui la màxima difusió internacional”.