Una Catalunya independent: Motor del Sud d’Europa

0

Un motor al Sud  d’Europa, Catalunya

La marca Barcelona
Barcelona

Catalunya obté un potencial com a país increïble. Resulta que tots els estudis que s’han realitzat fins ara en la seva totalitat en els últims anys apunten que Catalunya és una de les regions amb més dinamisme, col·locada en les primeres posicions. Les pròpies entitats que estudien les possibilitats d’una Catalunya independent com economistes de renom coincideixen que el principat català, ja sigui per la seva sort demogràfica, el dinamisme econòmic, la seva fase exportadora i innovadora es pot convertir en un dels motors del Sud d’Europa.

Els estudis actuals, els quals alguns són d’àmbit internacional avalen aquesta afirmació i la capacitat d’aquesta regió catalana que es demostra en context europeu. L’observatori Barcelona―ens compost per l’Ajuntament de Barcelona i la Cambra de Comerç― recull resultats de l’informe FDi Cities and Regions of the Future 2014/2015  de la prestigiosa revista fDi Magazine, la qual forma part el famós grup del Finacial Times. Segons els resultats d’aquest informe, la ciutat de Barcelona ocupa el setè lloc de la classificació de les ciutats europees amb més bon futur.

[quote]Pedro Solbes va publicar-ne sis, totes elles diferents. Tot i la seva dificultat, totes elles mostraven el greuge econòmic del Principat els qual mostraven que el dèficit fiscal de Catalunya de l’any 2005 va ser entre el 6,5% i el 8,7% del PIB, és a dir, entre 11.000 i 15.000 milions[/quote]

Marca Barcelona

La marca Barcelona-Catalunya després de l’èxit dels Jocs Olímpics del 1992 ha provocat l’empenta i l’escalada de posicions pel que fa a la bona imatge de la ciutat i la seva projecció al món. El 2012 i 2013, les administracions tan de la Generalitat com l’Ajuntament de Barcelona van poder promocionar internacionalment la marca de Barcelona-Catalunya. Sobretot a partir de la celebració del Congrés Mundial del Mòbil a Barcelona, on la ciutat comtal ha apostat per ser un referent internacional de la telefonia mòbil. La fundació Barcelona Mobile World Capital creada per l’Ajuntament de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i el Govern espanyol va fomentar diversos projectes relacionats amb la tecnologia mòbil, com la creació de llocs de treball i l’impulsament de l’economia amb inversions estrangeres.

La ciutat de Barcelona ha augmentat  unes quinze posicions en el rànquing de l’informe respecte els altres anys i superat altres ciutats europees com París, Amsterdam o Berlin. A demés, el mateix informe situa Barcelona en la classificació de les TOP 10 Major European Cities-Overall  per darrere tan sols de ciutats com Londres o Dublín.

No obstant, si anem una mica més enllà de la capital de Catalunya, el mateix document situa el nostre país com la tercera regió més atractiva del Sud d’Europa, al darrere de zones com la Toscana i de Llombardia; i la novena regió pel que fa a la secció de Business Friendly  en el rànquing general de regions.

Les traves del Govern Espanyol: Corredor Mediterrani i Dèficit fiscal

Aquesta bona imatge i bon posicionament que tan Catalunya i Barcelona obtenen en aquest informe ha estat aconseguit malgrat les diverses actuacions per part de l’Estat espanyol que des del punt de vista econòmic ha afectat més d’alguna vegada en infraestructures claus com ara el corredor mediterrani, que tan a  nivell nacional com internacional s’ha vist boicotejat infinitat de vegades, no veient els possibles avantatges per tot l’estat, com també pot resultar un problema el famós dèficit fiscal de Catalunya. Fa uns anys,  les balances fiscals no existien. Eren una queixa només existent a Catalunya. Poc després van passar a existir tant que el 2008 fins i tot el ministeri d’Economia va publicar-les. Com és també sabut, resulta complicat de calcular-les i resumir-la en una de sola, per això l’equip que aleshores liderava Pedro Solbes va publicar-ne sis, totes elles diferents. Tot i la seva dificultat, totes elles mostraven el greuge econòmic del Principat els qual mostraven que el dèficit fiscal de Catalunya de l’any 2005 va ser entre el 6,5% i el 8,7% del PIB, és a dir, entre 11.000 i 15.000 milions. Més recentment, el ministeri d’Economia ha anat descobrint altres maneres de calcular aquestes balances fiscals, on curiosament la quantitat del dèficit ha baixat considerablement-.

 Amb un Estat català i amb tots els recursos, Catalunya guanyaria posicions i encapçalaria el rànquing millorant la seva situació.

Ja el 2013, la consultoria Ernst Young va situar Barcelona com la tercera ciutat europea, tan sols darrere de Londres i París més atractiva per invertir-hi.