Catalunya, la 12ª economia de l’Europa dels 28

0
Mapa polític europeu
Mapa polític europeu
Mapa polític europeu

 L’institut d’estadística de la Unió Europea situa la renta per capita de Catalunya per sobre de la mitjana espanyola i europea.

L’Idescat acaba de fer públiques les darreres dades sobre el PIB català corresponents a l’exercici 2014, segons recull el rotatiu La Vanguardia. En aquest sentit, el Producte Interior Brut ha arribat als 209,282 milions d’euros. Una xifra que comparada amb el PIB de la resta d’economies europees ens situaria en la catorzena posició. Una vegada més, Alemanya encapçala el tren de la salut econòmica amb un PIB de 2,91 bilions d’euros. La seguirien Regne Unit, França, Itàlia i Espanya. La península ibèrica compta actualment amb un PIB de 1,06 bilions d’euros. Malgrat, descomptar-li el PIB català, que suposa un 20% del total de l’estat, Espanya continuaria ocupant la cinquena posició amb 0,85 bilions d’euros. També Holanda, Suïssa, Suècia o Polònia precedeixen Catalunya en aquest rànquing. Per contra, la nostra economia es situaria per sobre de països com Finlàndia, Irlanda, Portugal, Hongria, Luxemburg o els països bàltics. Islàndia, Macedònia i Malta tanquen la llista.

Tanmateix, Catalunya ascendiria a la dotzena posició segons el programari de viabilitat econòmica presentat per la llista unitària de Junts Pel Sí. La diferència entre les dades recollides per La Vanguardia i les facilitades per la formació política són la inclusió de Noruega i Suïssa. Ambdós països compten amb un PIB superior al català. Noruega escalaria fins a la dotzena posició. De la mateixa manera, Suïssa arribaria fins la setena posició, però a diferència de Noruega no pertany a l’Espai Econòmic Europeu. Cap dels dos és membre de la Unió Europea. És per això que la Junts Pel Sí situa Catalunya en la dotzena posició, mentre que l’IDESCAT ho fa a la catorzena.

Per altre banda, segons dades de l’Eurostat del 2010 el PIB per capità català ascendiria fins a la vuitena posició. L’Institut d’estadística europeu ha vingut xifrant la renta per capita amb un valor de 116 respecte la mitjana de la Unió Europea que obtindria 110. Per sota nostra, també es situaria Finlàndia, França, Regne Unit. Mentre que Espanya ocuparia la dotzena posició. Així ho conclou un estudi publicat a la Revista d’Economia Aplicada. En aquest a línia es situen també les dades de l’IDESCAT del 2014. Aquestes senyalen que si comparem el PIB per capita del 2014 d’Europa, Catalunya superaria la mitjana dels 27, l’espanyola i també la de països com Itàlia o Polònia. Altres publicacions com el Financial Times o Di Magazine han vingut situant el principat com a líder de les regions del sud d’Europa amb millors perspectives econòmiques.