Catalunya lidera la caiguda de l’atur a l’Estat

0

El nombre d’aturats al Principat cau per sota del mig milió de persones per primer cop des del 2009

El ministeri d’Ocupació i Seguretat Social ha fet públiques aquest dilluns les dades relatives a la salut del mercat laboral durant el passat mes de març. En aquest sentit, el nombre de persones sense feina ha descendit en el conjunt de l’Estat, així com a Catalunya. Més concretament, a casa nostra les persones que han cursat baixa en les llistes de l’INEM han estat 10.246, i per tant, respecte el mes de febrer, l’atur ha disminuït un 2%. Pel que fa a l’Estat avui hi ha 58.216 aturats menys que el mes passat. Amb tot Espanya ha tancat el mes de març amb 4.094.770 parats registrats, aconseguint un descens de l’1,4% respecte el mes de febrer. En termes relatius, aquesta és la millor dada d’un mes de març dels últims 12 anys.

Tanmateix, per primera vegada des del juliol del 2009, el nombre de parats a Catalunya no ha superat el llindar del mig milió. I doncs, el nombre de persones sense feina registrades s’ha situat en els 499.991. Si comparem aquestes dades amb les d’ara fa un any ens n’adorem que hi ha 71.664 aturats menys. Un fet que es tradueix en un descens del 12.54%, quatre punts per sobre del descens al conjunt de l’Estat. Una caiguda que ha estat del 8.02% i que ha reduït la xifra en 357.169 persones ens els darrers dotze mesos. Conseqüentment, Catalunya ha liderat la reducció de l’atur a Espanya, seguit del País Valencià (-7.637) i Andalusia (-5.543). Emperò, quins factors han contribuït a reduir les llistes de l’atur durant el mes de març?

El sector serveis responsable del descens de l’atur

Enguany la Setmana Santa ha tingut lloc durant els darrers dies del mes de març, una circumstància que ha propiciat que l’atur es reduís en l’últim mes. En aquest sentit, ha tornat a ser el sector serveis el principal motor de creació de llocs de treball. I doncs, durant el mes passat, al Principat, l’atur registrat als serveis va caure en 8.313 persones, mentre que a la indústria ho va fer en 1.281, a la construcció, en 572. En l’àmbit de l’agricultura la davallada va ser més moderada amb 149 desocupats menys, mentre que l’atur va augmentar entre aquell segment de la població que no tenia una ocupació anterior. Finalment, Girona (-5.49%) i Tarragona (-5.2%) han estat les demarcacions on més s’ha reduït l’atur. També, apuntar que l’afiliació a la Seguretat social va augmentar en 31.833 persones a casa nostra; és a dir, un 1.04% més que al febrer.