Catalunya posa en marxa 394 noves ambulàncies

0

Introdueix 14 turismes amb metge i tècnic sanitari que no realitzaran trasllats

El Servei Català de la Salut (CatSalut) ha posat en marxa la implantació gradual de 394 noves ambulàncies a tot el territori per renovar la flota, en el marc del desplegament del concurs del servei de Transport Sanitari Integrat (TSI) que centralitza el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) i que culminarà el 15 de gener.

El concurs –amb el mateix pressupost de licitació que el 2014 de 214 milions d’euros anuals– “manté el nombre de vehicles” respecte a l’anterior, augmenta un 5,29% les hores de servei, i conserva els llocs de treball, han assegurat fonts del SEM a Europa Press.

Com a novetat, introdueix 14 vehicles d’intervenció ràpida (VIR) al territori, turismes “més àgils” que una ambulància que prioritzen l’assistència ‘in situ’ i estan formats per un metge i un tècnic d’emergències sanitàries (TES).

Barcelona té dues unitats de VIR, un model “d’èxit” que funciona des de fa més de 15 anys a la ciutat, ha declarat a Europa Press el cap territorial del SEM a Barcelona, Quim Ríos, que subratlla que té funcions assistencials i de coordinació.

Ofereix una primera valoració de l’estat del pacient i també dels recursos necessaris per afrontar l’incident: “Té més possibilitat de quedar operatiu amb menys temps, perquè es trasllada el pacient en ambulància a l’hospital i el VIR queda alliberat”, segons Ríos.

Ambulancia SEM - Diari Català
SEM

DESPLEGAMENT DEL CONCURS A BARCELONA

Del total de 394 noves dotacions, que substitueixen les anteriors, 45 s’han desplegat a Barcelona i Montcada i Reixac (Barcelona), que se sumen a les 17 que van entrar en servei el febrer del 2014.

D’aquestes, 43 són unitats de Suport Vital Bàsic (SVB) –no urgents–, integrades per dos TES, i dues unitats de Suport Vital Avançat Pediàtriques (SVAP), amb un TES i un infermer o bé metge, i atendran un total de 1.600.000 ciutadans.

Vint ambulàncies més es desplegaran al Vallès Oriental per atendre 400.000 ciutadans: 16 SVB, tres Suport Vital Avançat (SVA) –urgent– i un VIR; 32 al Vallès Occidental: 26 SVB, cinc SVA i un VIR que donaran servei a 900.000 ciutadans.

Al Barcelonès Nord i Maresme hi haurà 26 noves ambulàncies –23 SVB i tres SVA–; 33 a la Catalunya central –26 SVB, sis SVA i un VIR–, i 25 a Alt Penedès, Garraf i Baix Llobregat Nord: 21 SVB, tres SVA i un VIR.

Un total de 41 ambulàncies aniran al Baix Llobregat Centre Litoral i a l’Hospitalet –35 SVB, quatre SVA i dos VIR–, amb una població de 800.000 ciutadans.

Ambulancia SEM - Diari cAtalà
SEM

TARRAGONA I GIRONA, MÉS VIR QUE LLEIDA

45 dotacions donaran servei a Tarragona –38 SVB, quatre SVA i tres VIR–, i les Terres de l’Ebre tindran 25 noves ambulàncies per a 200.000 ciutadans: 21 SVB, tres SVA i un VIR.

Un total de 59 ambulàncies seran per a Girona i Alt Maresme –46 SVB, deu SVA i tres VIR–, que serà la zona amb més dotació de turismes amb metge.

A Lleida, es desplegaran 27 ambulàncies –20 SVB, sis SVA i un VIR–, i a l’Alt Pirineu seran 16 les noves dotacions que s’activaran: 11 SVB i cinc SVA, que atendran 77.000 habitants.