Catalunya es consolida com a destinació turística i rep 17.4 milions de turistes durant el 2015

L’Institut Nacional d’Estadística (INE) continua fent publiques les dades definitives de les diferents vessants econòmiques de l’any passat. Si el dijous parlaven de l’evolució del PIB espanyol durant el 2015, ara ho fem del turisme. I doncs, és aquest sector, entre d’altres, un dels responsables principals del creixement econòmic del país. En aquest sentit, Catalunya es consolida, ja, com la destinació preferida dels estrangers alhora de visitar Espanya. Així doncs, 17.4 milions de turistes van pernoctar l’any passat a casa nostra; el que es tradueix en un augment del 3.7% respecte el 2014.

Tanmateix, el Principat es situa al capdavant del conjunt d’Espanya amb una notable diferència. I doncs, la segona destinació pels estrangers van ser les Illes Balears que van registrar 11.6 milions de visites, seguit de molt a prop de les Illes Canàries amb 11.5 milions de pernoctacions. És a dir, una variació de cinc i sis milions d’estrangers entre Catalunya i les Illes Balears i Canàries respectivament. Precisament, Madrid, València i el conjunt de la resta de Comunitats Autònomes van rebre entre cinc i sis milions de visitants cadascuna. Només Andalusia, en quarta posició va ascendir fins els nou milions de pernoctacions.

L’ens públic també destaca que per tercer any consecutiu el nombre de turistes estrangers que van visitar territori espanyol ha batut rècord. Més concretament, durant el 2015 van arribar fins Espanya 68.1 milions d’estrangers, el que es tradueix en un increment del 4.9% respecte el 2014.

França és el principal emissor del turisme català

Els principals països emissors de turistes que van triar Espanya com a destinació durant l’any passat van ser Regne Unit, França i Alemanya. Així doncs, els nacionals britànics que van arribar a territori espanyol van augmentar un 4.5%, situant-se als 15.6 milions. Tot seguit trobem el turisme procedent de França, amb 11.5 milions de visitants, i un increment del 8.9%. I en tercera posició els alemanys que, malgrat han descendit la seva presència en un 1.2%, van arribar als 10.2 milions de turistes.

L’Informe de lINE també destaca l’increment significatiu del turisme procedent de Nord-Amèrica que va créixer un 23.6% fins a superar els 1.5 milions de pernoctacions. No obstant això, no tot són bones noticies. I doncs com a punt negatiu, el turisme rus va patir una davallada del 32% respecte al 2014.

Pel que fa al Principat, van ser els nacionals francesos els turistes majoritaris del nostre territori, esdevenint quasi bé el 30% del total d’estrangers que ens varen visitar. A continuació, i a diferència de la resta de l’estat espanyol, va ser Itàlia el segon país de procedència dels turistes que van viatjar fins a Catalunya, amb un 11.7%. Finalment, la raó principal dels turistes en els seus viatges a Espanya durant el 2015 va ser en primer lloc, l’oci, l’entreteniment i les vacances (així ho van declarar 58 milions de persones); en segona posició els negocis amb cinc milions d’arribades; i finalment aquells que van esmenar altres motius van ascendir fins els 5.2 milions de persones.