Catalunya Sí que es Pot: Entre el Sí i el No del Sí que es Pot

0
Lluís Rabell a un acte de Catalunya Sí que es Pot

Lluís Rabell a un acte de Catalunya Sí que es Pot

Catalunya Sí que es Pot: una formació entre dues aigües

“Comptem amb Catalunya Sí que es pot”. Aquestes van ser les paraules de Carme Forcadell, número dos de la llista independentista Junts pel Sí, el passat 5 de setembre en relació als resultats de les properes eleccions catalanes del 27S. L’expresidenta de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) va expressar que els camins de les dues candidatures s’acabarien creuant, ja que defensa que “comparteixen els mateixos objectius però no la manera d’assolir-los”.

La candidatura de Catalunya Sí que es Pot, que es presenta com a una coalició alternativa d’esquerres entre els partits Iniciativa per Catalunya Verds (ICV), Esquerra Unida i Alternativa (EUiA), Podemos i el partit ecologista a nivell estatal Equo, però, es mostra reticent a acceptar que els propers comicis seran de caràcter plebiscitari. El líder de la coalició, Lluís Rabell, defensa que aquestes eleccions no serviran per votar “independència sí” o “independència no”, sinó que aniran més lligades al canvi, a la justícia social, a lluitar contra la corrupció i a fomentar les llibertats democràtiques. Al mateix temps, Rabell, expresident de la Federació d’Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona (FAVB), activista polític i molt compromès amb la lluita contra les desigualtats socials com tots els membres de la seva llista, ha manifestat diverses vegades la seva proximitat amb l’independentisme català tot i encapçalar una candidatura que no recolza el procés sobiranista explícitament. Rabell va marcar les caselles del Sí-Sí el passat 9 de novembre, i no només això, sinó que també va ser un dels impulsors del manifest d’Esquerres pel Sí-Sí, on s’expliquen les bases socials, els drets i la justícia en una hipotètica República catalana.

Diverses llistes unionistes, com el Partit Popular de Xavier García Albiol o Ciutadans, han demostrat certa preocupació i han criticat durament que el cap de llista d’una formació no sobiranista sigui precisament independentista. És el cas d’Inés Arrimadas, que ha declarat avui a Els Matins de TV3 que “Catalunya Sí que es Pot és una gran incògnita” perquè “el seu líder i altres membres de la llista són independentistes” quan la candidatura no està vinculada amb el procés. Arrimadas ha defensat que no s’ha d’enganyar a la gent, que la candidatura defensa uns principis molt socials i legítims, però que un pacte amb els partits a favor del procés inclouria una gran quantitat de vots i escons que no representarien a catalans independentistes.

L’aposta de la coalició d’esquerres es basa en el dret a decidir i proposa un referèndum perquè els catalans puguin decidir el seu futur justament. Tot i l’experiència que ha tingut Catalunya a l’hora d’intentar fer un referèndum, considerat il·legal per l’Estat central, Rabell reivindica que són la única candidatura que creu fermament en aquesta proposta i amb que la majoria de la gent ha de “tenir la força suficient per condicionar el Govern central”. El programa electoral de Catalunya Sí que es Pot, però, preveu també la creació d’una República catalana, com s’esmenta explícitament, ja sigui en el cas d’una Catalunya independent o en un marc federal o confederal. Al cap i a la fi, segons Rabell, la clau és obrir un procés constituent no només a nivell català, sinó espanyol per poder trencar fronteres i adaptar els drets i necessitats actuals de la població dins una nova constitució. La mateixa Forcadell va dir en un acte de campanya de Junts pel Sí el passat 5 de setembre: “Ells [Catalunya Sí que es Pot] creuen que és possible dins de l’estat espanyol, però nosaltres sabem per experiència que no és possible”.

El que és clar és que aquestes properes eleccions tenen com a eix vertebrador, sigui a través de la independència o no, la resolució de conflictes entre l’estat espanyol i Catalunya. On el diàleg no ha funcionat, Rabell pretén “obrir una via real al dret de l’autodeterminació que mereixen els catalans”. A poc menys de dues setmanes de les eleccions al Parlament, la llista de Rabell centra la seva campanya en els temes socials on les idees del programa es plasmen al carrer. D’altra banda, el debat nacional i el posicionament de Catalunya Sí que es Pot romandrà com una “incògnita” a partir del 28S.