Catalunya vota en contra dels objectius del dèficit de Montoro

0
Cristóbal Montoro, ministred'Hisenda en funcions. dèficit. ajust
Cristóbal Montoro, ministre d'Hisenda en funcions | Foto: Europa Press

L’objectiu del dèficit proposat pel Ministeri d’Hisenda ha sigut aprovat, malgrat les abstencions i els vots en contra. Catalunya complirà amb el dèficit sense fer retallades

El Consell de Política Fiscal i Financera (CPFF) ha aprovat els objectius del dèficit que seran incorporats al Programa d’Estabilitat. El Govern espanyol en funcions ha de presentar els objectius a Brussel·les abans que finalitzi el mes d’abril.  Les comunitats de caire socialista s’han abstingut. Per la seva banda, Catalunya, la Comunitat Valenciana i Balears han votat en contra, mentre que la proposta tenia el suport de les que estan governades pel PP.

L’objectiu del dèficit està proposat pel Ministeri d’Hisenda. El PIB inicial ha sigut elevat del 0,3% al 0,7%. D’altra banda, han variat els vots quan s’ha sotmès a votació els objectius del dèficit per 2017, 2018 i 2019. Les altres comunitats socialistes s’han sumat al rebuig de Catalunya, la Comunitat Valenciana i Balears.

En aquest cas, les vuit comunitats de caràcter socialista (Astúries, València, Castella- la Manxa, Extremadura, Balears, Aragó, Andalusia i Cantàbria) han votat  en contra. Canàries i País Basc s’han abstingut. No obstant això, finalment s’han aprovat, ja que les set comunitats governades pel PP (Galícia, La Rioja, Castella i Lleó, Madrid, Múrcia, Ceuta i Melilla) han votat a favor. A més, el ministre d’Hisenda en funcions, Cristóbal Montoro, té el 50% dels vots en el si del CPFF. Per tant, finalment s’han aprovat els objectius.

L’opinió d’Oriol Junqueras

El vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda a Catalunya, Oriol Junqueras, ha celebrat que, per primer cop, Catalunya no es quedi sola votant en contra de les decisions de Montoro. A més, ha criticat que el govern en funcions fixi els objectius del dèficit de les autonomies pels pròxims quatre anys. “No té sentit des del punt de vista democràtic”, ha manifestat.

Malgrat el rebuig, Catalunya ha negociat amb el Ministre d’Hisenda el pla d’ajustament exigit per tal de complir l’objectiu del dèficit (ara del 0,7% del PIB) i poder accedir als diners del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA). Segons la Generalitat, compliran el dèficit sense necessitat de realitzar retallades en cap partida.