Puigdemont avisa que la celebració del referèndum és inevitable però es mostra disposat a negociar “fins l’últim dia” amb l’Estat

“O referèndum, o referèndum”, això és el que succeïra la tardor de l’any vinent segons ha anunciat el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant el seu discurs al Parlament en la sessió de la seva qüestió de confiança. Tal com estava previst, el president ha anunciat que quan, a finals d’estiu de 2017, els 18 mesos de legislatura marcats pel full de ruta arribin a la seva fi, el govern convocarà un referèndum vinculant. Si l’Estat, com és d’imaginar, no negocia i es nega a aquesta celebració, Puigdemont convocarà unes eleccions que, formalment, seran autonòmiques, però que, a la pràctica, serviran per, en cas de que les opcions independentistes superin el 50% dels vots, declarar la independència, en aquest cas de manera unilateral.

En un discurs on el president s’ha mostrat contundent però negociador respecte el referèndum –“l’oferta [de negociació] ni caduca ni paralitza”-, una de les principals al·ludides ha estat la CUP, a qui Puigdemont ha responsabilitat de la celebració de la primera qüestió de confiança de la història del Parlament després de la seva negativa a aprovar els Pressupostos de 2016. Per a la votació dels de 2017, prevista per aquesta tardor, i malgrat des de l’esquerra alternativa han intentat desvincular la seva decisió dels comptes de la votació d’aquest dijous, Puigdemont els ha deixat clar que “o s’aproven els pressupostos, o convocaré eleccions” i el full de ruta quedarà paralitzat. “Qui no tingui intenció d’aprovar els pressupostos, que demà no m’atorgui la confiança”, ha desafiat Puigdemont als ‘cupaires’.

 

Missatge a l’oposició

Durant la intervenció, que han observat des del Parlament l’expresident de la cambra Ernest Benach, l’expresident Artur Mas i altres personalitats, Carles Puigdemont també ha tingut paraules per l’oposició, a la qual li ha recordat que “quan l’Estat perjudica als catalans, no fa distincions” segons la ideologia o sentiment nacional. El president ha aprofitat també la seva intervenció per fer balanç dels primers nou mesos de legislatura, dels quals ha destacat que “el PIB dels catalans és avui més alt que en els darrers sis anys i la taxa d’atur, un 16%, es troba quatre punts per sota de l’espanyola”. En definitiva, Puigdemont ha presumit davant la cambra d’un “govern que funciona, que compleix i recorre el territori per escoltar tothom”. Aquest mateix govern sembla caminar sense pressa però sense pausa seguint un full de ruta que culminarà amb les previstes eleccions plebiscitàries o referèndum en aproximadament un any.

Compartir
Article anteriorSánchez: “M’agradaria saber en quin bàndol està Susana Díaz”
Article següentCarme Chacón i Ximo Puig, entre els dimissionaris del PSOE
Adrián Caballero
Redactor en cap. Periodista especialitzat en política amb experiència a mitjans com El Temps, Tribuna Interpretativa i Report.cat, entre d'altres. [email protected]