CDC queda a l’expectativa del referèndum proposat per Podemos

0
20D_Frances Homs
Francesc Homs, la nit de diumenge | Foto: Europa Press

Francesc Homs considera que el procés surt “avalat” del 20D i afirma que CDC “resta expectant” al plantejament del referèndum

 

El candidat de Democràcia i Llibertat (DL), Francesc Homs, ha afirmat que el resultat de les eleccions generals a Catalunya manté completament viva l’aposta del partit per avançar cap a la independència, tot i que no ha descartat negociar un referèndum amb l’Estat: “Restarem expectants a si això es planteja”.

En roda de premsa després del Comitè Executiu Nacional de CDC, ha assegurat que el procés sobiranista surt “avalat” dels comicis, i manté el full de ruta que els porti a la independència en un període de 18 mesos.

Homs ha dit que el seu partit és escèptic que arribi a concretar-se l’oferta de Podem d’un referèndum a Catalunya, però no per aquest motiu es tanquen la porta a això: “Anem a exigir que Podem mantingui el seu compromís com ho està fent en les últimes hores”.

El partit que lidera Artur Mas envia així un doble missatge: el procés sobiranista ha de continuar en els mateixos termes -formació del Govern i aplicació del full de ruta de secessió-, però no cal descartar jugar un paper al Congrés en benefici dels postulats independentistes.

Homs considera que, després de les generals, els sobiranistes tenen ara un paper al Congrés i han de jugar-lo: “El panorama espanyol és obert. Hem tornat a aparèixer enmig de l’escenari. Hi haurà molt a parlar i debatre”.

El candidat ha pronosticat que les possibilitats d’un referèndum són baixes, però ha utilitzat la mateixa expressió que Mas va utilitzar la nit electoral de diumenge per defensar que els sobiranistes no poden autoexcloure’s de possibles negociacions al Congrés, sobretot la del referèndum: “S’obren finestres interessants des del punt de vista de Catalunya”.

El dret a decidir, reforçat

CDC també sosté que el dret a decidir ha sortit reforçat del 20D i formula el següent càlcul: l’abril del 2014, 22 diputats catalans van votar a favor de transferir a Catalunya la possibilitat de fer un referèndum i 25 en contra, mentre que calcula que ara és xifra seria de 29 a favor per 18 en contra.

Preguntat per si de cas negociaria una investidura de Pedro Sánchez, Homs ha recordat que el mateix PSOE ha afirmat que correspon al PP intentar una investidura, i ha assegurat que des de DL “de cap manera” es donarà suport que Mariano Rajoy repeteixi com a president.