La nova CDC: nacionalista i representant de la “centralitat social”

0
Artur Mas Consell Nacional
Artur Mas, rodejat de dirigents de CDC | Foto: Europa Press

Convergència ha enviat un document als seus militants on figuren les “bases fundacionals” del nou partit, que sorgirà del congrés de la setmana vinent

CDC ha enviat aquest divendres un document als seus consellers nacionals i militants que proposa que el nou partit que fundarà la setmana que ve es defineixi com sobiranista i representi la “centralitat social” de Catalunya.

El document ‘Bases fundacionals’, facilitat pel partit, defineix a la nova CDC -que tindrà un nou nom encara per definir- com un partit “demòcrata, catalanista, sobiranista, europeista i humanista que reivindica el progrés de Catalunya i la seva gent”.

El text, que presentarà el president de CDC, Artur Mas, el dissabte 9 de juliol durant el Congrés fundacional, evita etiquetar el partit com ‘independentista’, però no defuig que la nova formació ha de tenir com a objectiu la creació d’un “Estat independent” si així ho determinen una majoria de catalans -tot i que no concreta com mesurar aquesta majoria-.

El document, que podran debatre els afiliats, simpatitzants i ciutadans que vulguin participar al congrés -després d’una inscripció prèvia-, també parla d’un nou partit amb “mentalitat de govern” i que funcioni de manera plenament democràtica i a partir de la meritocracia.

A més, CDC inclou temes que han estat polèmics en el passat més recent, com el seu sistema de finançament, i advoca per un sistema mixt d’aportacions públiques en funció dels resultats i d’aportacions dels associats i donacions de particulars sotmeses “a la màxima transparència i control”.

Consideren arribat el moment en què Catalunya decideixi per si mateixa quin camí vol seguir: “Som una nació i, per tant, dipositaris del dret d’autodeterminació”.

 

Estat propi

El document defineix la Catalunya que el nou partit vol dirigir: “Una nació catalana amb un Estat propi. Un Estat independent, amb la mateixa sobirania que les nacions de la UE”, que es doti d’una Constitució i que garanteixi drets i protegeixi el compliment de deures.

Preveu una democràcia d'”autèntica qualitat”, més pròxima als ciutadans i inclusiva, en un país amb un model social que millora i s’enriqueix amb la col·laboració publico-privada, amb unes administracions que defineix com a modernes, pròximes, àgils i austeres.

Entreveu una Catalunya socialment justa i equitativa, amb igualtat d’oportunitats i econòmicament pròspera i dinàmica: “Un país en el qual un excés de regulació no ofegui la iniciativa individual i que estigui dotat d’una política fiscal justa i equitativa”.

Català com “llengua pròpia”

A l’apartat que defineix la vessant cultural de la Catalunya del futur es defensa promoure el català com “llengua pròpia”, útil i atractiva i com patrimoni compartit amb el domino cultural i lingüístic d’altres territoris de parla catalana.

També exposa que Catalunya “ha de defensar i promoure el castellà com patrimoni comú de bona part de la població catalana” i compartit amb la resta de pobles hispanoparlants.

El text conclou que l’objectiu és “convertir Catalunya en un Estat de la UE” i incideix que el seu propòsit és dirigir-lo amb vocació de centralitat política i d’esperit social, liberal i humanista.

 

Estructura interna

També es plantejarà una estructura interna amb cinc nivells: Assemblea Nacional, Consell Nacional, Comitè Nacional, Direcció executiva Nacional i presidència.

Es votarà si es vol un president institucional del partit, sense tasques executives, i si podrà assistir a les reunions de la Direcció executiva; es plantejarà la figura d’un secretari general executiu i una Direcció executiva amb un màxim de 12 membres, a presentar-se en equip; i si ha de tenir limitació de mandats.

Per al Comitè Nacional es planteja que tingui un màxim de 40, de 60 o de 80 membres; per al Consell Nacional, un màxim de 300, de 400 o de 500; i es preguntarà com convocar l’Assemblea Nacional: reunir totes les persones associades o a delegats seus prèviament elegits.

El document planteja altres qüestions organitzatives, com si s’ha de crear el Consell per a la Qualitat Democràtica del partit i com ha de funcionar.

Votació de les propostes

Aquest document sobre bases organitzatives és un conjunt de propostes, amb diferents opcions de resposta, per debatre’s i votar-se, i sorgeixen de les conclusions majoritàries després del procés participatiu intern de quatre mesos que han participat més de 10.000 persones.

Els assistents del congrés -enviat aquest divendres per correu electrònic- rebran el document en paper a l’arribar; un equip coordinador les explicarà; els assistents podran prendre la paraula; es votarà la possible incorporació de noves propostes o opcions de resposta; i, si en la votació de les propostes definitives, cap opció de resposta obté el 50% de vots, es tornaran a votar les opcions més votades.