Cortesia parlamentària

0
El Senat renovarà 50 escons i hi entraran Ciutadans i Podem. Foto: Europa Press.
El Senat renovarà 50 escons i hi entraran Ciutadans i Podem. Foto: Europa Press.

L’anunci del PSOE sobre la cessió de quatre parlamentaris per a què ERC i DiL puguin formar grup propi al Senat ha generat polèmica a totes les formacions

La iniciativa dels socialistes espanyols ha aixecat ampolles entre quasi tots els grups parlamentaris del Congrés. Ahir va anunciar que cediria dos escons a ERC i dos més a Democràcia i Llibertat per a què poguessin constituir grup propi al Senat. Els socialistes han recordat que és una pràctica molt comuna i que es tracta del que s’anomena “cortesia parlamentària”.

El reglament del Senat diu que per a què una formació pugui formar grup propi a la cambra calen deu diputats. Tant en el cas dels republicans com en el de DiL, només tenen vuit senadors en cada cas. Sis d’ells vénen donats per la distribució proporcional dels vots i els altres dos són de la designació que va fer el Parlament.

Després d’haver-se constituït els grups, però, poden funcionar sense els deu senadors sempre i quan no tinguin menys de sis representants a la cambra. Ni en el cas d’ERC ni en el de Democràcia i Llibertat es dóna aquesta situació, per la qual cosa els representants socialistes només estarien als grups en la sessió on es constituirien; després, tornarien automàticament amb els socialistes.

Josep Antich, expresident del Govern balear, i Josep Lluís Grau, exportaveu adjunt de l’Ajuntament de Castelló, seran els socialistes que vagin amb Esquerra. Ricardo Varela i Miguel Ángel González Vega formaran grup amb Democràcia i Llibertat.

Allau de crítiques

Tot i que els socialistes han presentat aquesta cessió com quelcom “cordial” i un gest que es fa “a canvi de res”, la decisió ha rebut crítiques tant per part del Partit Popular com per Podem i les seves marques territorials.

A una entrevista a la Cadena Ser, l’alcaldessa de Barcelona Ada Colau ha recriminat a Pedro Sánchez arribés un acord amb la “marca renovada” de Convergència, Democràcia i Llibertat. S’ha mostrat “decebuda” i “atònita” per aquesta decisió i ha apuntat que el PSOE “ha traït” els seus votants. “El PSOE diu públicament que vol acords amb nosaltres, però cada dia fa acords amb el PP i amb Convergència”.

L’alcaldessa de Barcelona ha dit que amb aquestes decisions, Pedro Sánchez i el PSOE es troben cada cop més lluny d’un gran pacte d’esquerres, tal i com va anunciar el Secretari General socialista fa uns dies. Sobre els republicans, amb els quals està negociant la seva entrada a l’ajuntament, no ha fet cap comentari.

Qui sí ha fet al·lusions a l’acord entre socialistes i republicans ha estat el Partit Popular. El portaveu dels populars al Senat, José Manuel Barreiro, ha declarat a Europa Press que el PSOE “està pactant amb aquells que volen trencar Espanya”. “El PSOE, que diu estar per la unitat d’Espanya i la defensa de la sobirania nacional, té un discurs i llavors fa una altra cosa”.

Cal recordar que el PP, juntament amb el PSOE, van fer una “interpretació laxa” de la normativa del Congrés per a què ambdós partits -ERC i DiL- poguessin tenir grup propi també a l’altra cambra. Segons el reglament, es pot constituir grup si s’aconsegueixen un mínim de 15 diputats – ERC en té 9 i DiL, 8- o si s’ha arribat a un 15% del percentatge total de vots en totes les circumscripcions.

Cap de les dues formacions va obtenir més del 15% en totes, ja que a Barcelona la candidatura republicana va aconseguir un 14,48% dels vots i la candidatura conservadora, un 13,25%. Tot i així, populars i socialistes han considerat que, com superen el 15% de vots en el total de la comunitat, compleixen els requisits per tenir grup al Congrés dels Diputats.

L’alcaldessa de Barcelona Ada Colau també ha criticat això, ja que el PSOE s’ha mostrat en contra de que Podem i les confluències territorials tinguin grups separats al Congrés per escenificar així una representació territorial. Segons argumenta el president de les Corts, Patxi López, això incompliria el reglament perquè “no han competit entre ells”.

Un gest altruista

De seguida que es va anunciar aquesta cessió de parlamentaris, es va interpretar com un gest del PSOE per obtenir el suport d’aquestes formacions a l’hora d’una possible investidura de Sánchez com a president alternatiu. Els socialistes s’han encarregat de desmentir-ho i, tal i com ha declarat el seu portaveu al Senat, Óscar López, és necessari que ERC i DiL tinguin representació en aquesta cambra i que no “se’ls ha d’expulsar de les institucions d’Espanya”.

En canvi, el portaveu d’ERC al Senat, Santiago Vidal, ha hagut de donar explicacions de per què els republicans havien amagat que comptaven amb els diputats del PSOE. Segons Vidal, és “una col·laboració cordial” que assegura la “pluralitat ideològica” i que no té res a veure amb cap pacte. Des de Democràcia i Llibertat no s’ha fet cap referència.

Tot i assegurar fermament que això no significa res, el cert és que els socialistes porten temps buscant suport per constituir una alternativa al govern de Rajoy. Per fer un pacte a la portuguesa, necessitarien el suport d’ERC, tot i que Tardà ja va afirmar que no recolzarien un candidat que no creu en el dret a decidir.

Ara bé, si aconseguissin convèncer Ciutadans d’una abstenció, a qui necessitarien seria tant als nacionalistes bascos com a Democràcia i Llibertat, qui es va presentar a les Generals amb un discurs més socialdemòcrata, que també intentarà aplicar a Catalunya amb la refundació de Convergència.

Per alguns socialistes, com Miquel Iceta, la millor opció segueix sent un pacte amb Podem. El líder del PSC ha relacionat la possible entrada del seu partit a l’Ajuntament de Barcelona amb un pacte a les Corts, i ha considerat que seria “un exemple a nivell espanyol”.