‘Cien Años de Perdón’

0

Luis Tosar parla de la seva nova pel·lícula

Luis Tosar, Rodrigo de la Serna i Patricia Vico són tres dels protagonistes de ‘Cien Años de Perdón‘, la nova pel·lícula de Daniel Calparsoro. Un thriller d’acció sobre l’atracament a una sucursal bancària que aborda de ple temes plena actualitat com la crisi financera o la corrupció política i que arribarà als cinemes el pròxim 4 de març.

Cien años de perdon | Diari Catala
Foto: Fox

Sembla que ens estan fent la promoció gratis“, afirma en aquest sentit Tosar que, en una entrevista amb Europa Press, reconeix que la pel·lícula, rodada fa un any i que partia “de certs fets reals” i tenia “una inspiració en el terrenal”, s’està veient en certa manera “esclafada per la realitat”.

A ‘Cien Años de Perdón’, Tosar encarna ‘El Gallego‘, un dels integrants de la banda d’atracadors d’origen argentí que lidera ‘El Uruguayo‘, un personatge molt carismàtic, a qui dóna vida l’argentí Rodrigo de la Serna. “Un gallec entre argentins, sembla un acudit, un clàssic. Imagino que és un homenatge a la immigració dels cinquanta de Galícia”, reconeix l’actor espanyol que torna a visitar un gènere que ja va abordar a pel·lícules tan notables com ‘Celda 211’, ‘El niño’ o ‘El desconocido’ i que tornarà a tocar a ‘Toro’.

Per la seva banda, Rodrigo de la Serna destaca la gran riquesa del guió de ‘Cien Años de Perdón’, obra de Jorge Guerricaechevarría (‘El dia de la Bestia’, ‘Los crímenes de Oxford’, ‘El niño’) que té “una subtrama política que es mostra amb el thriller d’acció” amb “aquest sistema financer pervers que està estafant milions de persones” com a teló de fons.

“A l’Argentina nosaltres ho coneixem molt bé. Després de la crisi del 2001 tenim molt clar com funcionen aquest tipus d’estafes. A Grècia es va replicar fa poc i a Espanya tant de bo no passi”, afirma De la Serna, que també subratlla que més enllà de la trama, el “cor” de la pel·lícula és “en les relacions humanes” que estableixen els seus personatges, especialment “entre els atracadors i la directora del banc”. “La directora no és humana”, postil·la Tosar en relació amb el personatge al qual dóna vida Patricia Vico.

El poder de la informació

Una dona que és, destaca l’actriu, “una autèntica supervivent”. “L’han acomiadat, li han tallat el cap els que eren els seus suposats amics després de fer coses que segur no eren gaire lloables. Aprofita el robatori del banc per no anar-se’n amb les mans buides”, afirma Vico, que defineix ‘Cien Años de Perdón‘ com “un thriller d’acció i suspens que parla de lleialtats, d’amistat, d’enganys” però sobretot “del poder de la informació”, de com una informació i un secret “pot trastocar-ho tot i posar de cap per avall fins i tot un Govern”.

Un film, subratllen els protagonistes, en què els personatges van canviant i els més perillosos no són els que estan dins del banc amb les màscares, les armes i els ostatges, sinó els que estan fora amb el vestit, la corbata i donant ordres pel telèfon mòbil. “En comparació amb aquests, la nostra banda de lladres l’havien d’estar ja beatificant directament. La realitat ens està esclafant”, sentència Tosar.