Científics analitzaran esquelets gegants descoberts a l'Equador

Esquelets gegants d’entre 2 i 3 metres d’altura descoberts a la regió amazònica d’Equador i Perú, seran examinats per un grup de científics a Alemanya.

Així ho ha confirmat l’antropòleg britànic Russell Dement. Provaran aquestes restes l’existència d’una raça de «gegants» que va viure a la selva amazònica fa centenars d’anys enrere?

D’acord al lloc de notícies Conca HighLife, des de 2013 un equip d’investigadors ha trobat una dotzena d’esquelets que van ser datats en dates entre el 1400 i el 1500 dC, i que mesuren entre dos i dos metres i mig d’alçada.

Dement va dir.. [quote]Estem en una etapa molt primerenca de la nostra investigació i sóc l’únic al qual se li permet comunicar els detalls del que hem trobat. No vull fer afirmacions basades en l’especulació atès que el treball continua. Tenint en compte la mida dels esquelets, això té implicacions tant mèdiques com antropològiques[/quote]

Les restes trobades

A la fi de 2013, Dement va rebre un avís per part de la gent local shuar sobre el descobriment d’un esquelet inusual, aproximadament a 112 quilòmetres de Conca, província de Loja, Equador. L’antropòleg va viatjar al lloc i va aconseguir recuperar la caixa toràcica i el crani d’una dona que havien ressorgit a superfície a causa d’una inundació a la zona. La datació efectuada sobre els ossos va llançar una antiguitat de 600 anys. Posteriorment van ser ubicats els ossos restants i, en ajuntar-, l’alçada de l’esquelet va arribar als 2.23 metres.

La troballa va sorprendre tant a Dement que va decidir conformar un equip d’investigació que incloïa experts de la Universitat Freie d’Alemanya. A més, va comptar amb la inestimable col·laboració de la gent del poble amazònic shuar.

[quote]Encara que he treballat amb la gent de Freie per molts anys, al principi tenia dubtes sobre si em anaven a prendre seriosament en saber que estava buscant gegants. Per a la majoria de científics i acadèmics, puc entendre que la noció soni bastant tirada dels pèls», explica Dement. «Atesa la sensacional naturalesa d’això, hem de ser extremadament diligents en la nostra investigació, ja que sabem per endavant que s’enfrontarà a l’escepticisme més reticent[/quote]

Científics analitzaran esquelets gegants descoberts a l'Equador

Després de sis mesos de reconèixer i excavar dos llocs diferents -un als afores de Conca i un altre un assentament a 32 quilòmetres prop de la frontera equatoriana amb Perú-, l’equip va trobar cinc esquelets més de gran alçada, com així també artefactes. Dement i els seus col·legues creuen que el segon lloc d’excavació, amb una antiguitat propera als 500 anys, va poder estar habitat per un espai de fins a 150 anys.

Dels cinc esquelets desenterrats, tres estan complets i dos van ser recuperats parcialment. No es va detectar cap deformació aparent en cap d’ells.

[quote]Els esquelets no van mostrar signes de patologies com poden ser els desordres hormonals propis del gegantisme que usualment es relacionen amb aquests descobriments. En tots els esquelets, les conjuntures estaven sanes i la cavitat toràcica era bastant àmplia. Un dels esquelets que hem datat va pertànyer a una dona d’uns 60 anys a l’hora de morir, una edat molt més avançada que la que presenten els casos típics de gegantisme[/quote] va assenyalar Dement.

Els sepulcres eren elaborats. Els cossos es trobaven embolicats en fulles i enterrats sota un gruix considerable d’argila; això va segellar les restes i els va protegir de les inclemències climàtiques, conservant les restes en bon estat.

La llegenda cobra vida

Com antropòleg, Dement ha estudiat a les comunitats indígenes de l’Amazònia per més de dues dècades i escoltat nombroses llegendes sobre «gent molt alta i de pell pàl·lida que solia viure a l’àrea». Els més ancians d’aquests pobles els descriuen com una raça de gegants pacífics que van ser ben rebuts pels indígenes shuar i achuar. Així mateix, altres creuen que aquesta gent de generoses proporcions pertanyia al «món espiritual» i era purament mítica.

Científics analitzaran esquelets gegants descoberts a l'Equador

Des de l’anunci d’aquest descobriment, diversos informes han aparegut pretenent exagerar les dimensions del que trobat, confonent a posta set peus amb set metres. Els ossos també han estat erròniament associats a coneguts fraus, com ho és la reconstrucció del «Gegants d’Equador», un fals esquelet realitzat per a un ja extint parc temàtic a Suïssa.

No s’ha de permetre que aquests falsos informes tergiversin o contaminin els veritables esquelets, una mica més humils en alçada, localitzats en les entranyes de la selva equatoriana i peruana, els quals aviat seran sotmesos a l’degut anàlisi per part d’experts qualificats.

L’existència d’una raça de gegants -sovint associats a una ancestral elit dominant- al llarg i ample del continent americà ha estat registrada en una gran varietat de literatura científica, fins i tot per part del mateix Institut Smithsonian. Ara només queda esperar, i veure quin és el desenllaç d’aquesta nova investigació que promet tenir resultats gegants.